Izrael nastavlja ofanzivu; UN upozorava: Mogući ratni zločini

Tražimo pravdu za naš narod", rekao je Hamdala, istakavši da je "vrijeme za ovu agresiju da prestane"
7 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 13:05h

Izraelska ofanziva na pojas Gaze nastavljena je danas od ranog jutra žestokim sukobima između vojnika i boraca Hamasa, na jugu pojasa Gaze, a broj poginulih Palestinaca rastao je iz sata u sat, dostigavši najmanje 650, od 8. jula kada je počela.

Palestinski medicinski zvaniničnici saopštili su da je 18 Palestinaca ubijeno kraj Kan Junisa, a međunarodna organizacija Crveni polumesec pokušavala je da evakuiše oko 250 ljudi iz blizine bojnog polja. Stotine stanovnika istočnog dijela Kan Junisa bježalo je iz svojih domova kako se bitka zahuktavala. Oni su rekli dopisnicima Asošijted presa da će se skloniti u obližnje škole UN.

Izraelska vojska nije odgovorila na pitanje te agencije zašto se tamo vode takve borbe, istakavši samo da dejstvuje širom pojasa. Takođe je rečeno da je ubijeno najmanje 20 hamasovaca.

Na izraelskoj strani poginula su danas dvojica vojnika, a jedan strani radnik podlegao je ranama zadobijenim u minovačackom napadu na jug Izraela. Time je broj izraelskih vojnih žrtava dostigao 29, a broj poginulih civila u Izraelu popeo se na tri. Na palestinskoj strani broj ranjenika premašio je 4.000 u trećoj nedjelji sukoba.

U međuvremenu su se pojačali diplomatski napori da se neprijateljstva okončaju dolaskom državnog sekretar SAD Džona Kerija u Izrael. On je doputovao iz Egipta, uprkos zabrani letova u i iz Izraela Federalne uprave za avijaciju zbog raketnog napada blizu aerodroma dan ranije.

Keri je pred sastanak sa generalanim sekretarom UN Ban Ki Munom u Jerusalimu ocijenio da je postignut izvjestan napredak u nastojanjima da se postigne prekid vatre, ali nije ulazio u detalje. U ta nastojanja uključiće se večeras i novi šef britanske diplomatije Filip Hamond, koji će se sastati najprije s plaestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali, a sjutra sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, javljaju izraelski mediji.

Strane agencije navode da bi ovo mogao biti ključan dan u razgovorima o primirju. Ašosijeted pres prenosi da zvaničnci SAD ipak nastoje da umanje očekivanja o momentalnom trajnom primirju između Izraela i Hamasa koji kontroliše pojas Gaze.

Palestinske optužbe da Izrael nanosi velike civilne žrtve, koristeci moderno oružje protiv 1,7 miliona stanovnika Gaze dobile su danas podršku u Savjetu za ljudska prava UN na sastanku tog tijela u Ženevi. Šefica UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da u izraelskoj ofanzivi nije učinjeno dovoljno da se zaštite civili, ali je takođe kritikovala i nasumične napade Hamasa na Izrael.

"Čini se da postoji velika mogućnost da je prekršeno međunarodno pravo na način koji bi mogao sa se graniči s ratnim zločinima", rekla je ona.

Izrael, međutim, tvrdi da je taj Savjet neobjektivan i po svoj prilici neći pristati ni na kakvu istragu UN, kažu poznavaoci prilika. Izraelska vojska je, takođe, danas objavila da je nedavni napad na bolnicu u Gazi uslijedio nakon što su ekstremisti Hamasa više puta pucali na izraelske vojnike iz tog kompleksa. Takođe je rečeno da su Palestinci upozoreni da će zgrada biti napadnuta.

Izrael je započeo operaciju Zaštitna ivica 8. jula da zaustavi raketiranje svoje teritorije.

Od početka ofanzive preko 2.100 raketa je ispaljeno iz pojasa Gaze. Drugi cilj je bio uništavanje mreže podzemnih tunela koji vode iz Gaze u Izrael. Izraelska vojska napala je bezmalo 3.000 ciljeva u Gazi i tvrdi da je ubijeno više od 180 naoružanih Palestinaca i otkriveno 66 ulaza u 33 tunela.

Palestinski izvori su naveli da je među ubijenim Palestincima najmanje 161 dijete, 66 žena i 35 starijih ljudi, a da ih je više od 4.030 ranjeno i oko 110.000 raseljeno.

Palestinski premijer traži da se ukine blokada Gaze

Palestinski premijer Rami Hamdala izjavio je danas da ukidanje ekonomske blokade pojasa Gaze mora biti dio svakog dogovora o prekidu vatre, ocijenivši da je vrijeme da prestane blokada te teritorije uz obalu Sredozemnog mora.

On je to rekao tokom posjete generalnog sekretara UN Ban Ki Muna Zapadnoj obali, drugoj palestinskoj teritorij, i u trenutku kada raste broj žrtava i na jednoj i na drugoj strani.

Premijer nove palestinske vlade jedinstva, koju podržavaju islamistički Hamas i sekularni Fatah, ocijenio je da je došlo vrijeme da se okonča ciklus patnji Paletinca.

"Tražimo pravdu za naš narod", rekao je Hamdalah, istakavši da je "vrijeme za ovu agresiju da prestane i vrijeme je da opsada prestane".

Ekonomska blokada pojasa Gaze uvedena je sredinom 2007.godine, kada je Hamas silom preuzeo vlast od rivalskog Fataha.

Napadnut reporter BBC-a i redakcija Al Džazire u Izraelu

Reportera TV mreže BBC Arabic napao je u utorak izraelski promatrač tokom izvještavanja uživo o ofanzivi u Gazi.

Feras Hatib izvještavao je iz izraelskog grada Aškelon, blizu granice s pojasom Gaze.

Bez obzira na napad, Hatib je nakon kratke pauze nastavio s izvještavanjem, a članovi njegovog tima udaljili su gnjevnog napadača.

I kancelarije Al Džazire u Gazi napadnuta je od strane Izraelaca, zbog čega je ta televizijska mreža poslala pismo premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Izraelska vojska s dva je hica upozorenja pucala na zgradu Al Džazire, što je potvrdila i sama vojska.

Pucnjava je izazvala paniku među civilima koji rade u zgradi. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman rekao je još je u ponedjeljak da Vlada Izraela traži način da zabrani rad Al Džaziri u Izraelu.

Liberman je optužio Al Džaziru da je glasnik Hamasa, te je kazao da njegovo ministarstvo pokušava spriječiti Al Džaziru da emituje s izraelskih teritorija kao vid kazne državi Katar koju smatra glavnim finansijerom terorizma na Bliskom istoku.

Galerija

Bonus video: