UNICEF: Borba protiv dječjih brakova

Prema podacima UNICEF-a, oko 250 miliona žena je udato dok su imale manje od 15 godina
0 komentar(a)
Sirija, djeca izbjeglice, Foto: Reuters
Sirija, djeca izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.07.2014. 13:52h

Agencija UN za zaštitu djece (UNICEF) u utorak je objavila da je više od 700 miliona današnjih žena udato dok su imale manje od 18 godina.

UNICEF je taj podatak objavio u svojstvu domaćina samita u Londonu, sa kog je upućen poziv na intenziviranje aktivnosti za prekid dječijih brakova i prakse sakaćenja ženskih genitalija.

Podaci koje je objavio UNICEF pokazuju da su djevojčice-nevjeste najčesće u podsaharskoj Africi i u južnoj Aziji, a čak oko 250 miliona ih je udato dok su imale manje od 15 godina.

Samo u Indiji zabilježena je trećina svih dječijih brakova, naveo je UNICEF i dodao da su siromašne djevojčice znatno ugroženije: dok se najbogatije djevojke u Indiji udaju kada imaju oko 20 godina, najsiromašnije se udaju kada im je oko 15.

Agencija navodi da, dok se broj djevojaka udatih tokom svog dječijeg doba polako smanjuje, rast populacije znači da će apsolutni brojevi ostati visoki osim ako ne bude preduzete veoma ozbiljne aktivnosti.

UNICEF dodaje da je relativni napredak ostvaren kada se radi o borbi protiv sakaćenja ženskih genitalija, što je najčešća praksa u Africi i na Bliskom Istoku.

Zamlje poput Iraka, Liberije i Nigerije su tokom protekle tri decenije zabilježile značajno smanjenje broja takvih slučajeva, dok je to još često u Egiptu, Sudanu, Maliju i u Somaliji.

Bonus video: