Produžen prelazni sporazum sa Iranom

Eštonova je ukazala da će narednih nedjelja razgovori biti nastavljeni u različitim formatima i istovremeno podvukla odlučnost za postizanjem konačnog sporazuma
0 komentar(a)
Ketrin Ešton, Mohamed Zarif, Foto: Reuters
Ketrin Ešton, Mohamed Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2014. 09:05h

Važenje prelaznog sporazuma o nuklearnom programu Irana, koji je bio oročen do sjutra, biće produženo do 24. novembra, izjavila je Ketrin Ešton.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton istakla je da je cilj da se što prije postigne sveobuhvatni konačni sporazum, kojim bi se osiguralo da iranski nuklearni program bude isključivo mirnodopskog karaktera.

Eštonova je, u sinoćnjoj izjavi novinarima u Beču, ukazala da je postignut opipljiv napredak u mnogim pitanjima, ali da postoje razlike u osnovnim stvarima, za šta je potrebno vremena, zbog čega je odlučeno da se važenje prelaznog sporazuma produži.

Eštonova je ukazala da će narednih nedjelja razgovori biti nastavljeni u različitim formatima i istovremeno podvukla odlučnost za postizanjem konačnog sporazuma.

Produženjem važenja prelaznog sporazuma završena je najduža runda pregovora u Beču, na koju su došli čak i šefovi diplomatija pojedinih zemalja sa pravom veta u UN da bi pokušali da daju doprinos napretku pregovorima.

Iran i pet zemalja sa pravom veta, kao i Njemačka su krajem novembra prošle godine u Ženevi postigle prelazni sporazum, kojim je dogovoreno obustavljanje aktivnosti bogaćenja uranijuma, kao i sveobuhvatna kontrola nuklearnih postrojenja, a zauzvrat ukidanje djela međunarodnih sankcija.

Sporazum je stupio na snagu 20.januara, i bio je ograničen na šest mjeseci, sa mogućnošću produženja ukoliko postoji dogovor svih strana o tome.

Bonus video: