Premijer Tunisa proglasio ofanzivu protiv vjerskog nasilja

Premijer je rekao da su napadi bili usmjereni na kompromitovanje "otvorenog i tolerantnog Tunisa"
0 komentar(a)
Mehdi Džoma, Foto: Reuters
Mehdi Džoma, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2014. 10:40h

Premijer Tunisa Mehdi Džoma proglasio je ofanzivu protiv mreža za regrutovanje ljudi za vođenje muslimanskog svetog rata, džihada, u drugim zemljama, kao i protiv imama koji podstiču nasilje.

Džoma je to objavio nakon što je u napadima ekstremista ubijeno 14 vojnika.

Premijer Tunisa je u televizijskom obraćanju u četvrtak uveče rekao da su napadi bili usmjereni na kompromitovanje "otvorenog i tolerantnog Tunisa" i na ugrožavanje tranzicije te zemlje ka demokratiji.

Dodao je da će vlasti Tunisa pojačati kontrolu na granicama i mjere protiv mreža koje su regrutovale veliki broj Tunižana da se bore u Siriji i u Iraku.

U dva istovremena napada ekstremista na vojne položaje u vrijeme dok su vojnici imali večernji ramazanski obrok ubijeno je najmanje 14 vojnika, saopštile su u četvrtak tunižanske vlasti.

Odgovornost za napad je putem društvene mreže Fejsbuk preuzela ekstremistička grupa za koju se vjeruje da je povezana sa terorističkom mrežom Al Kaida.

Napad se dogodio u oblasti Maunt Čambi, a portparol tunižanskog Ministarstva odbrane, Rašid Buhula, rekao je da je u napadu u srijedu uveče ubijeno 14 i ranjeno 20 vojnika.

Tunižanska novinska agencija izvijestila je da su mete napadača, naoružanih raketnim bacačima i automatskim puškama, bili vojnici koji su bili na večeri koja se tokom svetog mjeseca Ramazana servira nakon zalaska sunca.

Bonus video: