Asad poručio Zapadu i arapskim zemljama: Platićete visoku cijenu

Protesti protiv Asadove vlasti počeli su prije tri godine u Siriji, a zatim prerasli u građanski rat u kome je poginulo najmanje 170.000 ljudi
2 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2014. 15:52h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad danas je položio zakletvu za novi sedmogodišnji mandat u ratom razorenoj zemlji, u trenutku kada je pažnja međunarodne zajednice preusmjerena na druge sukobe u ovom turbulentnom regionu.

Asad je upozorio danas zapadne i arapske države, koje njegov režim smatraju krivim za nasilje u Siriji, da će "platiti visoku cijenu zbog podržavanja terorizma".

"Ono što danas vidimo u Iraku i Libanu i svim državama pogođenim ovom bolešću "lažnog proljeća", pokazuje da su naša upozorenja bila tačna. Uskoro ćemo vidjeti arapske, regionalne i zapadne države kako plaćaju visoku cijenu za podržavanje terorizma", rekao je Asad u govoru nakon polaganja zakletve za novi sedmogodišnji mandat.

Sirijski lider je mislio na proteste 2011. nazvane "arapsko proljeće", na kojima je zahtijevana smjena režima u više država na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, podsjetio je AFP.

Protesti protiv Asadove vlasti počeli su prije tri godine u Siriji, a zatim prerasli u građanski rat u kome je poginulo najmanje 170.000 ljudi.

Bonus video: