Pojačavanje pritiska: SAD zatvorile palestinsku misiju u Vašingtonu

Zatvaranje se događa u trenutku kad Tramp nastoji prisiliti palestinsko vođstvo, koje je prekinulo kontakt s Bijelom kućom, na pregovore dok njegov tim nastoji sprovesti plan za mir na Bliskom istoku - što on naziva "ultimativnim dogovorom"
0 komentar(a)
Vašington, Kapitol, Foto: Reuters
Vašington, Kapitol, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2018. 15:47h

Sjedinjene Države odlučile su zatvoriti palestinsku misiju u Vašingtonu u zadnjem koraku predsjednika Donalda Trampa protiv Palestinaca, rekao je palestinski zvaničnik u ponedjeljak, ocijenivši to "opasnom eskalacijom".

Zatvaranje se događa u trenutku kad Tramp nastoji prisiliti palestinsko vođstvo, koje je prekinulo kontakt s Bijelom kućom, na pregovore dok njegov tim nastoji sprovesti plan za mir na Bliskom istoku - što on naziva "ultimativnim dogovorom".

SAD su takođe ljute zbog palestinskog pokušaja da se istraži odgovornost Izraela za ratne zločine na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

Palestinski zvaničnici rekli su da je razlog zatvaranja misije njihova kampanja na ICC-u.

"Američki zvaničnik obavijestio nas je o njihovoj odluci da se zatvori palestinska misija u SAD-u", tvrdi u izjavi glavni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije Saeb Erekat.

"Ovo je još jedna potvrda politike Trampove administracije da se kolektivno kazni palestinski narod, uključujući i rezanjem novčane pomoći za humanitarne službe, zdravlje i obrazovanje", kazao je.

U skladu s američkim zakonom, dozvola da PLO održava misiju u Vašingtonu mora se obnoviti svakih šest mjeseci.

Američki zvaničnici rekli su da palestinske vođe krše dogovor nastojanjem da izraelski zvaničnici budu procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom.

SAD su već u novembru zaprijetile zatvaranjem misije.

Odluka da se misija zatvori dolazi upravo uoči 25. godišnjice prvog sporazuma iz Osla 13. septembra, zapečaćenog rukovanjem na travnjaku Bijele kuće koji je trebao voditi izraelsko-palestinskom primirju, prenosi agencija Hina.

Bonus video: