Velika Britanija: Novi šef diplomatije Hemond, poznat kao euroskeptik

Lider donjeg doma predstavnik je vlade koji određuje dnevni red zasijedanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2014. 09:40h

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je danas da je za novog ministra spoljnih poslova imenovao Filipa Hemonda.

Hemond, poznat kao izraziti euroskeptik, u Forin ofisu će zamijeniti Vilijama Hejga koji je juče podnio ostavku, kako bi preuzeo dužnost lidera Donjeg doma Parlamenta.

"Filip Hemond je novi ministar spoljnih poslova", naveo je Kameron na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Hemond, koji je do sada bio na čelu ministarstva odbrane, poznat je kao izrazito euroskeptični političar.

Njegovim imenovanjem, navodi konzervativni časopis Spektejtor (The Spectator), biće poslat jasan signal ostatku EU o stavu Velike Britanije.

"Postavljanje Filipa Hamonda znači da sada imamo šefa diplomatije za koga se zna da je rekao da će glasati za izlazak iz EU osim ako se ne vrate znatna ovlašćenja. Ovo je velika promjena u ortodoksnom stavu ministarstva spoljnih poslova", navodi taj konzervativni list u blog komentaru.

Lijevo orijentisani Gardijan (The Guardian) navodi da vrh Konzervativne partije smatra Hemonda "impresivnim operativcem" koji je kao ministar odbrane uveo mjere smanjenja troškova, sproveo pripreme za povlačenje iz Avganistana, kao i za veliki program otpuštanja bez privlačenja previše negativnih naslova u tabloidima.

"Dejvida Kamerona, koji traži nekog izdržljivog da povrati ovlašćenja od Brisela i ponovo pregovora o odnosima s EU, privukla je možda njegova posvećenost detaljima, za koju neki kažu da se granični s manijom da sve drži pod kontrolom", navodi Gardijan.

Britanski mediji navode da je Hejg podneo ostavku u okviru šire rekonstrukcije vlade premijera Kamerona koji je, pripremajući se za izbore sljedeće godine, s funkcija smijenio više muškaraca srednjih godina, tzv "privilegovanih muškaraca" da bi više žena ušlo u vladu.

Hejg otišao nakon četiri godine

Vilijam Hejg saopštio je juče da podnosi ostavku na dužnost šefa britanske diplomatije nakon što je četiri godine obavljao tu dužnost.

"Podnosim ostavku na mjesto ministra inostranih poslova nakon četiri godine da bih postao lider donjeg doma parlamenta", napisao je Hejg sinoć na svom Tviter nalogu.

Hejgova nova uloga će najvjerovatnije biti da koordiniše rad vlade sa radom donjeg doma britanskog parlamenta, prenio je Rojters.

Ostavka Hejga dio je rekonstrukcije vlade, koju je najavio britanski premijer Dejvid Kameron, a dosadašnji šef diplomatije biće lider donjeg doma do sledećih parlamentarnih izbora, u maju naredne godine, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Lider donjeg doma predstavnik je vlade koji određuje dnevni red zasijedanja.

Kameron je rekao da će Hejg ostati njegov faktički politički zamjenik u predizbornoj kampanji.

„On će biti u centru tima koji radi na potpunoj pobjedi konzervativaca“, naveo je britanski premijer.

Hejg je bio na dužnosti ministra spoljnih poslova od 11. maja 2010. godine.

Izvor u vladi rekao je BBC-iju da će novi šef diplomatije biti aktuelni ministar odbrane Filip Hemond.

Zna se i da će vladu napustiti ministar bez portfelja i veteran Konzervativne partije Ken Klark, koji je radio u timovima Margaret Tačer i Džona Mejdžora.

Pored toga, u novom sastavu vlade neće biti ni Dejvid Džons, koji je bio zadužen za Vels, navodi BBC.

Navodeći da je vlada saopštila da je prihvaćena ostavka sedam ministara, Rojters navodi da bi Kameron verovatno sjutra saopštiti o više novih postavljenja.

Galerija

Bonus video: