Malala za slobodu otetih učenica

Malala je stigla u Nigeriju gdje proslavlja svoj 17. rođendan uz aktivno učešće na oslobadjanju djevojčica i odvojeno se srela sa liderima kampanje pokreta Bring Back Our Girls
0 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.07.2014. 14:09h

Pakistanska aktiviskinja za prava djevojčica na školovanje Malala Jusafzai obećala je danas da će se založiti za oslobađanje otetih učenica.

Ona će se nakon tri mjeseca pošto su ekstremisti Boko Haram oteli 276 školskih djevojčica na sjeveroistoku Nigerije obratiti nigerijskom predsjedniku Gudlaku Džonatanu.

Malala je stigla u Nigeriju gdje proslavlja svoj 17. rođendan uz aktivno učešće na oslobadjanju djevojčica i odvojeno se srela sa liderima kampanje pokreta Bring Back Our Girls (Vratite nam naše djevojčice - naziv pokreta), 15-tak roditelja kidnapovanih djevojčica iz škole u selu Čibok u aprilu, kao i sa pet djevojčica koji su uspjele da pobjegnu otmičarima.

"Situacija u Čiboku je ista kao i situacija u Svatu (distrikt na granici Pakistana i Avganistana) gdje je nekoliko ekstremista onemogućilo više od 400 djevojčica da ide u školu", rekla je Malala koja je preživjela ranjavanje kao meta talibanskih pobunjenika u svojoj zemlji 2012. i koja je kasnije otišla iz Pakistana.

Malala će se sastati, kasnije danas, i sa predsjednikom Džonatanom koji je odbio da primi roditelje otetih djevojčica i nigerijske aktiviste koji su započeli veliku svjetsku akciju, osnovavši pokret Bring Back Our Girls.

Pokret je privukao svjetsku pažnju i međunarodnu osudu zbog neuspjeha Vlade u Abudži da spase otete djevojčice.

Istovremeno lider Boko Haram Abubakar Šekau objavio je novu video poruku ove nedjelje u kojoj je ponovio svoje zahtjeve za oslobađanje na desetina zarobljenih islamskih ekstremista u zamjenu za slobodu djevojčica.

"Nigerijci kažu Bring Back Our Girls (Vratite nam naše djevojčice - naziv pokreta), a mi govorimo Džonatanu da vrati naše uhapšene ratnike, našu vojsku'', navodi se u video poruci.

AFP navodi da je Džonatan, do sada, odbijao da se izjasni o zahtjevu ekstremista.

Bonus video: