Južnokorejska vojska: Sjeverna Koreja ispalila oko 100 artiljerijskih granata

Pjongjang je ispalio artiljerijske granate u more tokom vojnih vježbi u blizini sporne granice dvije Koreje
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2014. 07:59h

Severna Koreja ispalila je danas oko stotinu artiljerijskih granata u Istočno more sa mjesta u blizini vojne demerkacione linije dvije Koreje.

"Sjeverna Koreja je ispalila oko 100 artiljerijskih granata severoistočno od mesta, na stotinu metara od demilitarizovane zone u Goseongu, u provinciji Gangvon u 11:43 sati (po lokalnom vremenu)", rekao je neimenovani južnokorejski vojni zvaničnik.

Pjongjang je danas ispalio artiljerijske granate u more tokom vojnih vježbi u blizini sporne granice dvije Koreje na Korejskom poluostrvu, samo dan pošto je lansirala dvije balističke rakete, verzija "Skad" sa svoje istočne obale.

Sjevernokorejske vojne vježbe dolaze u trenutku kada su južnokorejske pogranične vojne trupe već na povišenom stepenu pripravnosti posle niza testova balističkih raketa kratkog dometa od strane Severa u poslednjih nekoliko nedelja, uključujući i dva projektila tipa "Skad" u Japansko more (Istočno more) u nedelju, dodaje AFP.

"Na desetine granata ispaljeno je u sjevernokorejske teritorijalne vode", potvrdio je danas portparol Združenog južnokorejskog generalštaba.

U noći između subote i nedjelje, rakete su testirane negdje blizu Kaesonga u jugozapadnoj Sjevernoj Koreji i letjele su oko 500 kilometara prije pada u vode na pomorskoj granici između Japana i Korejskog poluostrva, navelo je juče japansko ministarstvo odbrane.

To je bilo jasno kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, pa je Vlada Japana uložila protest, kroz diplomatske kanale, u Pekingu, javio je u nedjelju Rojters.

Bonus video: