Eskalacija krize u Gazi: Netanjahu traži saosjećanje SAD

Netanjahu je apelovao na saosjećanje prema Izraelcima koji se nalaze na meti raketa koje ispaljuju ekstremisti
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2014. 08:20h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je međunarodne pozive na prekid vatre i, gostujući na jednoj američkoj televiziji, stao u odbranu ofanzive koju njegova zemlja sprovodi u Gazi.

Netanjahu je apelovao na saosjećanje prema Izraelcima koji se nalaze na meti raketa koje ispaljuju ekstremisti.

Netanjahu je pozvao Amerikance da zamisle da su gradovi SAD od istočne obale do Kolorada, ili 80 odsto populacije, pod prijetnjom od raketnog napada, a da imaju samo minut ili minut i po da pođu do skloništa.

"To mi upravo sada doživljavamo", kazao je Netanjahu za CBS. "I uradićemo sve što je neophodno da se to okonča".

Izraelski premijer se pojavio na američkoj televiziji upravo kada su hiljade Palestinaca pobjegli iz svojih domova u Gazi nakon upozorenja iz Izraela da se evakuišu prije nego što počne napad na ciljeve odakle ekstremisti Hamasa navodno ispaljuju granate.

U sjevernom dijelu Gaze rasuti su leci na kojima je pisalo: "Oni koji se ne budu pridržavali instrukcija da odmah napuste ovo područje, ugroziće svoje živote i živote svojih porodica. Čuvajte se".

Palestinski zvaničnici kazali su da je do juče, šestog dana ofanzive, stradalo najmanje 160 osoba - od kojih oko 135 civila, uključujući 30 djece - a da je više od 1.000 ranjenih.

Ekstremisti iz pojasa Gaze ispaljivali su rakete dublje u teritoriju Izraela u najgoroj eskalaciji izraelsko-palestinske krize u posljednje dvije godine koja nema izgleda da će se smiriti uprkos pozivima šefova diplomatije zapadnih zemalja na prekid vatre.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus je prije sastanka sa kolegama iz SAD, Britanije i Njemačke u Beču govorio o "opasnoj eskalaciji" i da je prekid vatre "apsolutni prioritet".

Netanjahu je odbio da razgovara o prekidu vatre ili da kaže do kada će trajati izraelska operacija u Gazi.

"Da li je ovo početak kraja ili kraj početka, to vam sada neću reći - zato što se suočavamo sa veoma brutalnim terorističkim neprijateljem", kazao je, dodajući da je razgovarao sa američkim predsjednikom Barakom Obamom i drugim svjetskim liderima koji razumiju potrebu Izraela da se brani.

Izrael tvrdi da je na njegovu teriroriju ispaljeno preko 800 raketa. Nije bilo izvještaja o žrtvama, a prema riječima izraelskog vojnog portparola, ranjena su četiri vojnika.

Kopneni napad - blef za Hamas?

Martin Indik, bivši američki mirovni izaslanik za Bliski istok, smatra da Netanjahu ne želi kopnenu intervenciju u Gazi.

"On hoće da prekine raketne napade i traži načine da pritisne Hamas da to učini", kazao je.

"Mislim da je veoma oprezan što se tiče toga (kopnene intervencije), a to Hamas na neki način i zna - dakle blef mobilizacije svih tih tenkova nije upalio u smislu da natjera Hamas da prekine granatiranje. Prema istraživanjima izraelskog TV kanala 10, 90 odsto stanovništva podržava ofanzivu.

Na pitanje da li Izrael u Gazu treba da pošalje kopnene trupe, 47% ih je odgovorilo potvrdno, 32% odrično, dok je 21% ispitanika bilo neodlučno.

Ban se protivi kopnenoj ofanzivi Izraela

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je da je previše palestinskih civila ubijeno i pozvao Izrael da odbaci planove da eventualno izvrši kopnenu ofanzivu.

Ban je ponovio i poziv na primirje i rekao da "osjeća odgovornost za Palestince koji, naročito u Pojasu Gaze, već dugo nemaju osjećaj slobode i dostojanstva koji zaslužuju", saopštio je Banov portparol Stefan Dujarič.

Izgleda da se situacija u Gazi, uz najmanje 170 ubijenih Palestinaca i bez izraelskih žrtava, pogoršava, kazao je Ban i upozorio da se poziv UN na primirje ne uvažava, prenio je AFP.

Generalni sekretar UN ponovo je osudio pokret Hamas u Gazi zbog ispaljivanja raketa na Izrael, zahtijevajući "momentalnu obustavu takvih nedoličnih incidenata".

S druge strane, Ban je naglasio da je "previše palestinskih civila ubijeno i da će kopnena ofanziva Izraela, bez sumnje, povećati bilans žrtava i pogoršati patnju civila u Pojasu Gaze".

"U interesu je obije strane da odmah preduzmu korake ka obuzdavanju opasnih sukoba i mjere za okončanje borbi, kako bi spriječili nove žrtve i još veći rizik za regionalni mir i bezbjednost", istakao je Ban.

Abas traži zaštitu UN

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je sinoć od UN da pruži međunarodnu podršku palestinskom narodu zbog pojačane izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

Abas se sinoć sastao s izaslanikom generalnog sekretara UN Robertom Serijem kojem je predao zvanično pismo.

Palestinski predsjednik rekao je novinarima poslije sastanka da se "nastavlja izraelska agresija na Pojas Gaze i da očekuje da će biti još žrtava i povrijeđenih".

"Situacija je nepodnošljiva kada gledamo šta Izrael radi našem narodu. Ta agresija treba odmah da se zaustavi", rekao je Abas.

Galerija

Bonus video: