Ženmin žibao: Kina i SAD da izbjegnu novi "hladni rat"

Ukoliko ne bude napretka u poboljšanju odnosa, to može biti "klizav teren" za "strašno takmičenje i čak konflikt", navodi se u komentaru
0 komentar(a)
SAD, Kina, Foto: Reuters
SAD, Kina, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2014. 11:00h

Kina i Sjedinjene Američke Države treba da izbjegnu "novi hladni rat" u međusobnim odnosima, piše danas vodeći kineski dnevnik "Ženmin žibao", zvanični list vladajuće Komunističke partije, a prenosi Rojters.

"I Kina i SAD shvataju da je današnji svijet već pretrpio značajne promjene i da nema više terena za "novi hladni rat', navodi u komentaru "Ženmin žibao".

U komentaru potpisanom pseudonimom Džong Šeng (u prevodu Glas Kine), koji se često koristi za iznošenje stavova o spoljnoj politici, ističe se da su najveći rizik za odnose izmedju dvije zemlje "nesporazumi" a obije strane pozivaju se na jačanje kanala komunikacije.

U komentaru se dodaje da kinesko-američki odnosi vjerovatno neće biti u skorije vreme rasterećeni, a da pozitivni koraci treba da obuhvate jačanje uzajamnih investicija, produbljivanje saradnje u oblasti zaštite prirodne sredine, jačanje vojnih veza i olakšice prilikom putovanja izmedju dvije zemlje.

Ukoliko ne bude napretka u poboljšanju odnosa, to može biti "klizav teren" za "strašno takmičenje i čak konflikt", navodi se u komentaru.

Britanska agencija podsjeća da su tokom godišnjeg susreta u Pekingu Kina i SAD u četvrtak dogovorili jačanje vojnih veza i saradnje u borbi protiv terorizma, dodajući da, međutim, "trenutno nema znakova napretka na trnovitom pomorskom i pitanju informatičke bezbjednosti".

Rojters podsjeća da su juče američke vlasti optužile jednog kineskog biznismena za pokušaj "upada" u kompjuterske sisteme velikih kompanija radi dolaska do informacija o vojnim projektima, uključujući kompaniju "Boing".

Bonus video: