6,8 stepeni Rihtera

Japan: Jak zemljotres i manji cunami u blizini nuklearke

Epicentar zemljotresa je bio 10 kilometara ispod površine mora, prenosi AP
0 komentar(a)
Japan, zemljotres, Foto: Beta/AP
Japan, zemljotres, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.07.2014. 08:11h

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale i manji cunami pogodili sjeveroistočni Japan, region koji su u martu 2011. razorili zemljotres i ogromni cunami.

Epicentar zemljotresa je bio 10 kilometara ispod površine mora, prenosi AP.

Tri osobe su povrijeđene u prefekturi Fukušima, a 26.000 stanovnika u priobalnim oblastima u prefekturama Ivate i Mijagi dobili su savjet da se evakuišu poslije izdavanja upozorenja na cunami.

Kompanije za snabdijevanje električnom energijom i lokalni zvaničnici su rekli da nema izvještaja o novim problemima u nuklearnim elektranama u toj oblasti, uključujući Fukušimu-Daići koja je teško oštećena u katastrofi prije tri godine.

Zemljotres je registrovan rano jutros u 4.22 časa po lokalnom vremenu, oko 140 kilometara istočno od obale prefekture Fukušima i oko 10 kilometara ispod površine okeana, saopštila je Japanska meteorološka služba.

Upozorenje na cunami je povučeno u 6.15, a ukinuti su i savjeti o ekvakuaciji, javlja agencija Kjodo.

Kompanija "Tokio elektrik pauer" je saopštila da nema izvještaja o novim neregularnostima u njenim nuklearkama Fukušimi Daići i Fukušima Daini.

Ona je saopštila i da ni u nuklearki Onagava u preferkturi Mijadi nisu uočene nepravilnosti.

Prefektura Ibaraki takodje nije prijavila neregularnosti u više nuklearki i istraživačkih centara koje se nalaze u toj oblasti.

Seizmolog Jasuhiro Jošida iz Japanske meteorološke službe je izjavio da se radi o naknadnom potresu zemljotresa jačine 9,0 stepeni po Rihteru koji je pogodio istu oblast Japana u martu 2011. godine.0

"Strahuje se da će se relativno snažni zemljotresi povremenemo događati u dijelu okeana gdje i dalje traju naknadni potresi poslije velikog zemljotresa 2011. Naknadni potresi se dugoročno postepeno smanjuju. Ali potresi, praćeni cunamijima, će se dogadjati", objasnio je on.

U katastrofi koja je zadesila tu oblast 2011. poginulo je više od 18.000. ljudi, podsjeća AFP.

Preporučujemo za Vas