Putin stigao na Kubu, sastaće se sa Fidelom Kastrom

Putin će nakon Kube u subotu posjetiti Argentinu, a u nedjelju odlazi u Brazil gdje će prisustvovati finalu Mundijala
6 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2014. 15:47h

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas na Kubu, prvu zemlju koju će posjetiti u okviru latinoameričke turneje, javili su kubanski mediji.

Ruskog predsjednika - koji je uoči dolaska potpisao sporazum o otpisu 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem SSSR-u, više od 31 milijarde dolara - primio je drugi čovjek Kube Migel Dias-Kanel, javlja kubanska agencija Prensa Latina.

Putin, koji ostaje u Havani nekoliko sati, razgovaraće sa predsjednikom Raulom Kastrom i drugim kubanskim zvaničnicima, a primiće ga i "otac" Kubanske revolucije Fidel Kastro (87), koji se povukao s vlasti 2006. godine.

U izjavi agenciji Prensa Latina, Putin je rekao da Rusija želi "uspostavljanje punog tehnološkog saveza" sa Latinskom Amerikom, posebno u oblasti energetike, aeronautike i biofarmacije.

Moskva razmatra sa Kubom "velike projekte u oblasti industrije i visoke tehnologije, energije, civilnog aviosaboraćaja, medicine i biofarmacije", dodao je ruski predsjednik.

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je 4. jula sporazum Rusije i Kube kojim se predviđa otpis duga, a koji je potpisan 2013. tokom posjete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Havani.

Ukupan dug Havane prema Moskvi iznosi 35,2 milijardi dolara, što znači da će biti otpisano 31,7 milijardi dolara duga, a reprogramirao je vraćanja ostatka od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

Rusija je deveti trgovinski partner Kine, daleko iza Venecuele, Kine i Španije.

Putin će nakon Kube u subotu posjetiti Argentinu, a u nedjelju odlazi u Brazil gdje će prisustvovati finalu Svjetskog prvenstva u fudbalu i učestvovati 15. i 16. jula na sastanku BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Bonus video: