Lagard: Kriza jača od mjera centralnih banaka

"Monetarne politike mogu imati samo ograničen uticaj na tražnju, zbog čega je potrebno da sve zemlje podstaknu rast putem investicija u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje"
0 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2014. 10:35h

Globalna privredna aktivnost bi trebalo da ojača u drugoj polovini godine i da dodatno ubrza u 2015. godini, iako bi zamajac mogao biti slabiji od očekivanog, kazala je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard, na jednom ekonomskom forumu na jugu Francuske.

Prema njenim riječima, monetarne politike centralnih banaka mogu imati samo ograničen uticaj na tražnju, zbog čega je potrebno da sve zemlje podstaknu rast putem investicija u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje, kao i da osiguraju održivost duga, prenio je danas britanski dnevnik "Gardijan".

"MMF-ova prognoza globalnog privrednog rasta, koja će biti objavljena krajem ovog mjeseca, biće samo blago drugačija u odnosu na prognozu iz aprila", izjavila je Lagardova, aludirajući tako na potencijalno sniženje prognoza rasta svjetske privrede za koju je u aprilu predviđan rast od 3,6 odsto u ovoj i od 3,9 odsto u 2015. godini.

"Globalna aktivnost ubrzava, ali bi zamajac mogao biti ispod očekivanog zbog potencijalnog slabijeg rasta i prigušenih investicija", poručila je Lagardova.

Iz tog razloga, direktorka MMF-a je pozvala na dodatne investicije, navodeći da manjak investicija kako u privatnom tako u javnom sektoru, guši rast u mnogim zemljama.

"Uprkos brojnim odgovorima na krizu, oporavak je skroman, mučan i krhak, dok su mjere za podsticanje tražnje, uprkos dobroj volji centralnih banaka, sa nizom ograničenja", izjavila je ona, i zatražila korake za podsticanje rasta.

Bonus video: