Si Đinping: Japan uljepšava istoriju agresije

Vlade dviju zemalja spore se i oko nenaseljene grupe ostrva u Istočnom kineskom moru
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2014. 08:31h

Predsjednik Kine, Si Đinping je, povodom današnjeg obilježavanja 77. godišnjice od početka rata između Kine i Japana, kritikovao one u Japanu koji "uljepšavaju istoriju agresije".

Napetost između Pekinga i Tokija raste, a ovogodišnja komemoracija, u okviru koje je najavljen i govor Sija, održava se usred antijapanske propagandne kampanje Pekinga.

Vlade dviju zemalja spore se oko nenaseljene grupe ostrva u Istočnom kineskom moru, a Japan je prošle nedjelje novim tumačenjem Ustava umanjio ograničenja za vojne aktivnosti zbog čega je Kina negodovala.

U Pekingu se vodi antijapanska kampanja: Spaljivanje portreta sa likom japanskog premijera Šinza Abea (foto: Reuters)

"Nažalost, gotovo 70 godina nakon pobjede u kineskom ratu za nezavisnost protiv japanske agresije i u antifašističkom ratu, i dalje postoji manja grupa ljudi ignoriše istorijske činjenice i desetine hiljada života izgubljenih u ratu, ide protiv toka istorije i negira, čak i uljepšava, istoriju agresije i ugrožava međunarodno uzajamno povjerenje i stvara regionalnu napetost", rekao je kineski predsjednik.

Si je to rekao na svečanosti u Pekingu gde je otkrio skulpturu koja simbolizuje otpor kineskog naroda japanskoj agresiji, navela je kineska novinska agencija Sinhua.

Japanske snage koje su od 1905. godine bile na sjeveroistoku Kine, 1937. godine izazvale su borbu sa kineskim vojnicima pokušavajući da uđu u grad Vanping, nadomak Pekinga.

Taj sukob smatra se prvom bitkom u drugom Kinesko-japanskom ratu koji je trajao do poraza Japana, 1945. godine.

Kina i Japan su sad povezani milijardama dolara trgovine, investicija i pomoći, ali vladajuća kineska Komunistička partija ne zaboravlja agresiju Japana.

Galerija

Bonus video: