Požari prije eksplozije u rudniku

Jedan od izvještaja, objavljenih odmah nakon nesreće, ukazivao je na više propusta, uključujući manjak detektora za ugljen dioksid
0 komentar(a)
Rudnik, Foto: Shutterstock
Rudnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2014. 20:06h

U danima neposredno prije majske eksplozije u turskom rudniku blizu grada Some, u kojoj je stradao 301 rudar, izbila su dva odvojena požara, pokazuju snimci sigurnosnih kamera.

Prvi požar izbio je 11. maja i trajao je 16 sati, a drugi 12. maja, dan prije tragedije. Nadležni u rudniku nisu registrovali nijedan ni drugi požar, navodi se u izvještaju istražitelja, koji je proslijeđen kancelariji javnog tužioca u Somi, prenosi AFP.

Kompanija Soma komur, koja rukovodi rudnikom, je nakom nesreće optuživana da je zanemarila bezbjednosne standarde da bi uvećala profit, ali su njeni čelnici poricali bilo kakvu odgovornost. Ipak je osam predstavnika te firme zatvoreno i optuženo za ubistvo.

Većina žrtava nesreće je umrlo od trovanja ugljen monoksidom.

Jedan od izvještaja, objavljenih odmah nakon nesreće, ukazivao je na više propusta, uključujući manjak detektora za ugljen dioksid i oblaganje tavanica okana drvenom umjesto metalnom oblogom.

Bonus video: