Kina: Eksplozija gasa u rudniku, poginulo 17 rudara

Rudnik je vlasništvo kompanije Dahuangšan Juksin, koja je, pak, u vlasništvu Šeste poljoprivredne divizije paravojne organizacije zvane Marinci
0 komentar(a)
Rudnik zlata, Foto: Shutterstock
Rudnik zlata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2014. 08:12h

Sedamnaest rudara je stradalo pošto su gotovo dva dana bili zarobljeni ispod zemlje nakon eksplozije gasa u jednom rudniku na sjeverozapadu Kine.

Do eksplozije u rudniku udaljenom oko 120 kilometara od Urumćija, prijestonice pokrajine Sjindjang u kojoj žive manjinski Ujguri, došlo je u subotu uveče kada je došlo do eksplozije gasa, navela je Sinhua, dodajući danas da su rudari poginuli i da se uzrok nesreće istražuje.

Prethodno je iz rudnika troje drugih rudara spaseno.

Nesreće u kineskim rudnicima su relativno česte, ali se u poslednje vreme situacija poboljšava zbog primene strožih bezbednosnih propisa, ocenjuje agencija AP.

Rudnik je vlasništvo kompanije Dahuangšan Juksin, koja je, pak, u vlasništvu Šeste poljoprivredne divizije paravojne organizacije zvane Marinci za proizvodnju i izgradnju iz Sinđijanga.

Ovu organizaciju je osamdesetih godina prošlog vijeka kineska vlada vratila u život kako bi pomogla izgradnju i razvoj Sinđijanga.

Bonus video: