Ruski parlament poništio 90 odsto sovjetskog duga Kube

Ratifikovani dokument predviđa poništavanje duga procijenjenog na 35,2 milijardi dolara
0 komentar(a)
Donji dom, Duma, Foto: Reuters
Donji dom, Duma, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2014. 17:56h

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je danas sporazum Rusije i Kube, kojim se predviđa poništavanje 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu.

Glasanje u parlamentu obavljeno je nedjelju dana uoči posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Kubi, koja ima za cilj prije svega unaprjeđenje trgovinske saradnje dvije zemlje. Kremlj navodi da će se ruski predsjednik tokom posete Havani sastati i sa Fidelom Kastrom.

Ratifikovani dokument predviđa poništavanje tog duga procijenjenog na 35,2 milijardi dolara i reprogramiranje vraćanja ostatka duga od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

Vraćena sredstva biće raspoređena na namjenske račune i u potpunosti upotrijebljena radi razvoja kubanske ekonomije.

Taj dokument potpisan je 25. oktobra 2013. tokom posjete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Kubi, uz još niz sporazuma o ekonomskoj saradnji.

Ovaj kontroverzni dug Kube bivšem Sovjetskom Savezu opterećivao je odnose Havane sa Rusijom i dugo sprječavao normalizaciju njenih odnosa sa Moskvom.

Moskva je trenutno deveti trgovinski partner Havane, sa razmjenom od 224 miliona dolara u 2011, iza Venecuele, Kine i Španije, koje su tri najznačajnija ekonomska partnera Kube.

Bonus video: