Tramp prijeti povlačenjem SAD iz STO

Tramp se već ranije žalio na tijela STO za rješavanje nesuglasica, optuživši ih da su nepovoljna za SAD. On je rekao da je Vašington rijetko dobio u nekoj žalbi upućenoj toj organizaciji
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2018. 15:35h

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će povući SAD iz Svjetske trgovinske organizacije (STO) ukoliko ne bude napretka u reformama.

U sinoćnjem intervjuu za agenciju Blumberg, on je ponovio kritike međunarodnim institucijama, u čijem osnivanju poslije Drugog svjetskog rata su učestvovale i SAD.

"Ukoliko ne ostvare napredak povućiću se iz STO", upozorio je Tramp i ocijenio da je sporazum o formiranju te organizacije "najgori ikad zaključen".

Tramp se već ranije žalio na tijela STO za rješavanje nesuglasica, optuživši ih da su nepovoljna za SAD. On je rekao da je Vašington rijetko dobio u nekoj žalbi upućenoj toj organizaciji mada su stvari počele da se mijenjaju prošle godine.

"Prošle godine počeli smo mnogo da dobijamo. Znate zašto, zato što znaju da ću se povući ako ne dobijemo", rekao je Tramp.

Trampova prijetnja upućena je u trenutku kada je njegova administracija pod pritiskom unutar STO, trgovinskih partnera koji su se žalili organizaciji zbog novih carina koje Vašington uvodi na uvoz njihove robe.

Bonus video: