OD POČETKA GODINE IZGUBIO 53 ODSTO VRIJEDNOSTI

Argentinski pezos nekontrolisano pada, na ulicama protesti

Previranja na deviznom tržištu uslijedila su dan nakon što je predsjednik Makri rekao da traži raniju isplatu nekih sredstava MMF-a prema aranžmanu o finansiranju od 50 milijardi dolara dogovorenog u junu
1 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2018. 08:08h

U jeku krize povjerenja argentinski pezos izgubio je gotovo 20 odsto svoje vrijednosti u odnosu na dolar u posljednja dva dana zbog čega je centralna banka te zemlje bila primorana da podigne svoju referentnu kamatnu stopu na 60 odsto, jedna je od najviših na svijetu.

Argentinski pezos pao je juče za više od 13 odsto u odnosu na dolar poslije pada od oko sedam odsto prethodnog dana i završio na svom najnižem nivou ikada, 39,2 za jedan dolar.

Centralna banka Argentine saopštila je juče da podiže referentnu kamatnu stopu za 15 procentnih poena na 60 odsto kao odgovor na probleme s valutom i rizik od većeg uticaja na inflaciju koja je već oko 30 odsto godišnje.

Pezos je izgubio više od 53 odsto vrijednosti od početka godine u odnosu na dolar.

Jučerašnji pad vrijednosti pezosa bio je najveći u jednom danu od kada je, krajem 2015. godine, Maurisio Makri preuzeo dužnost predsjednika.

Previranja na deviznom tržištu uslijedila su dan nakon što je predsjednik Makri rekao da traži raniju isplatu nekih sredstava MMF-a prema aranžmanu o finansiranju od 50 milijardi dolara dogovorenog u junu.

Neki stručnjaci su rekli da je ta najava zajedno sa povećanjem kamatne stope podstakla krizu povjerenja.

Argentina koja prolazi kroz recesiju ima teškoće da se oporavi uprkos odobrenom zajmu MMF-a u junu.

Protesti su izbili sinoć u Buenos Ajresu ali i u drugim gradovima tokom kojih su ljudi izrazili bijes zbog rasta cijena i udarali u šerpe kao 2001. godine. Te godine zemlja je imala najveću krizu otplate dugova u svojoj istoriji i ozbiljnu ekonomsku i socijalnu krizu.

Galerija

Preporučujemo za Vas