Vojnički život za skidanje s igrica

„Djeca zavisna od interneta su u veoma lošem fizičkom stanju,“ kaže Sing Liming
127 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2014. 07:22h

U jednom od 25 radnih kampova u Kini, tinejdžeri u vojnim unformama vježbaju pod nadzorom bivših vojnika, kako bi se oslobodili zavisnosti od interneta.

Metode odvikavanja su agresivnije nego na klinikama poput onih u Sjedinjenim Državama, koje nude blokadu sajtova i softer za nadzor, te nameću zabranu upotrebe interneta za zavisnike među 75 odsto odraslih Amerikanaca koji su na mreži.

Kako sve više mladih Kineza provodi sate igrajući igrice na internetu, zabrinuti roditrelji se okreću radnim kampovima.

"Roditelji su htjeli da učim kod kuće po čitav dan i nisu mi dozvoljavali da se igram napolju“, kaže Vang, jedan od polaznika.

On se potom okrenuo internetu, igrajući omiljenu pucačku igricu. Ispričao je da je jednom igrao tri dana zaredom i spavao samo sat vremena.

„Pošto sam postao zavisan od igrice, pokvario sam ocjene, ali sam dobio drugi osjećaj napredovanja, osvajanjem novih nivoa u igrici“.

Zavisnici od interneta izgube samopouzdanje kada ne ispune roditeljske aspiracije da budu savršeni u svemu, zbog čega djeca postaju podložna depresiji i anksioznosti, rekao je za Rojters psiholog Tao Ran, osnivač „obrazovnog centra“, kako zovu radne kampove.

To navodi tinejdžere da se udaljavaju od porodice i prijatelja i na kraju postaju zavisni od interneta, dodao je Tao.

Vang se dvije godine borio sa sve ozbiljnijim problemima kod kuće i u školi, dok mu nije ustanovljena dijagnoza „poremećaj zavisnosti od interneta“, kada je poslat u Kide obrazovni centar u Pekingu.

Rojters piše da 70 odsto od 110 tinedjžera u ovom centru ima probleme izazvane prekomjernom upotrebom interneta, uglavom onlajn igrica.

Cilj nastavnika i vojnih instruktora koji rade sa problematičnim tinejdžerima, na zahtjev njihovih roditelja, je da koriste vojnu obuku za usađivanje discipline.

„Djeca zavisna od interneta su u veoma lošem fizičkom stanju,“ kaže Sing Liming, zvaničnik u centru.

„Opsjednutost internetom je narušila njihovo zdravlje i izgubili su sposobnost da učestvuju u normalnom životu.“

Đaci koji su po čitav dan samo pomjerali prste po kompjuterskom mišu i tastaturi, sada moraju da čiste, peru i kuvaju.

„Učenje i život u vojničkom ambijentu čini ih disciplinovanijim i vraća sposobnost za normalan život,“ kaže Sing. „Vježbe im jačaju fizičku snagu i pomažu da stvore dobre životne navike.“

Kursevi, koji traju između četiri i osam mjeseci, obuhvataju i časove muzike i plesa. Psiholozi pomažu polaznicima da povrate sampouzdanje i veze sa porodicom i prijateljima.

„Sanjao sam da postanem dizajner igrica, ali sam shvatio da ne mogu jer nisam dobar iz matematike i engleskog“, ispričao je He (23), koji je tokom kursa otkrio strast za kuvanjem.

Ipak, boravak u kampovima ne pomaže svima. Žena koja tvrdi da se zavisnost njene ćerke pogoršala nakon kursa prošle godine, tužila je jedan pekinški kamp.

Galerija

Bonus video: