sve veći broj žrtava

WHO: Epidemija ebole je najsmrtonosnija do sada

Od ukupno poznatih 759 slučajeva zaraze, broj umrlih u ponedjeljak je bio 467
1 komentar(a)
Afrika, ebola, Foto: Beta/AP
Afrika, ebola, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2014. 19:17h

Broj umrlih čija smrt se pripisuje epidemiji virusa ebole u Gvineji, Liberiji i Siera Leoneu u ponedjeljak je bio 467 od ukupno poznatih 759 slučajeva zaraze, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Epidemija te smrtonosne bolesti je već najveća i najsmrtonosnija do sada, prema WHO koji je ranije objavio da je umrlo 399 ljudi do 23. juna od 635 slučajeva.

Činjenica da je broj mrtvih porastao za 17 odsto, a broj slučajeva za 20 odsto za samo jednu sedmicu pojačava osjećaj hitnosti vanrednog sastanka 11 zapadnoafričkih ministara zdravstva u Accri u Gani u srijedu i četvrtak, kojem je cilj koordinacija regionalne reakcije.

WHO je saopštila da širenju te bolesti, koja se ubraja među najsmrtonosnije i najzaraznije, doprinose tri glavna faktora: Sahranjivanje žrtava u skladu sa praksom seoskih zajednica, gusta naseljenost oko glavnih gradova Gvineje i Liberije te komercijalne i društvene aktivnosti duž granica tri zemlje uključujući Siera Leone.

"Obuzdavanje epidemije zahtijeva snažan odgovor u ovim zemljama a posebno duž njihovih zajedničkih graničnih područja", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas