Zaoštravanje pred ofanzivu u Siriji

Idlib i okolne oblasti su posljednja velika enklava koju drže pobunjenici protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, bliskog ruskog saveznika, a jedan izvor je rekao Rojtersu da on priprema ofanzivu za njeno preuzimanje
3 komentar(a)
Valid al-Mualem, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Valid al-Mualem, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.08.2018. 05:55h

Rusija će sjutra početi veliku pomorsku vježbu u Mediteranu, objavilo je ministarstvo odbrane. Kremlj je saopštio da je taj potez opravdan neuspjehom da se riješi situacija sa militantima u sirijskoj provinciji Idlib.

Idlib i okolne oblasti su posljednja velika enklava koju drže pobunjenici protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, bliskog ruskog saveznika, a jedan izvor je rekao Rojtersu da on priprema ofanzivu za njeno preuzimanje.

„Ovo leglo terorista (u Idlibu) ne sluti na dobro ako se ne preduzme akcija,“ rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

„Situacija u Siriji ima značajan potencijal da postane još komplikovanija, a situacija oko Idliba je daleko od zadovoljavajuće“, rekao je nakon najave vježbi, čiji je cilj, kako se vjeruje, da odvrati Zapad od napada na snage sirijske vlade.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem se sastao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim juče u Moskvi, rekavši da će „ići do kraja“ u Idlibu. On je grupu Nusra front, ranije lokalni ogranak Al Kaide, proglasio glavnom metom.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će više od 25 brodova i pomoćnih plovila i oko 30 aviona učestvovati u vježbama u Mediteranu, koje će trajati od 1. do 8. septembra. Vježbe će predvoditi raketna krstarica „Maršal Justinov“.

„Kako bi se osigurala bezbjednost pomorskog i vazdušnog saobraćaja i u skladu sa međunarodnim pravom, oblasti vježbe će biti proglašene opasnim za plovidnu i letove“, saopštilo je ministarstvo.

Lavrov je u srijedu rekao da militanti u Idlibu moraju bitri likvidirani i opisao ih kao „gnojni čir“.

Rusija je u utorak objavila da će u septembru održati najveće vojne manevre od pada Sovjetskog Saveza u centralnim i istočnim vojnim oblastima zemlje.

Ta država ovog mjeseca širi snage u Mediteranu, u okviru, kako je javio jedan list, najvećeg ruskog vojnog nagomilavanja otkad je ušla u sukob sa Sirijom 2015.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD, upozorio je juče Vašington da ne pokreće „neosnovanu i nezakonitu agresiju na Siriju.“ Antonov je dodao da je američkim zvaničnicima u Moskvi prenio zabrinutost signalima da SAD spremaju nove udare na Siriju. Ujedinjene nacije su pozvale Rusiju, Iran i Tursku da otkažu bitku koja bi mogla ugroziti milione civila.

Izaslanik UN u Siriji Stefan de Mistura je rekao novinarima da postoji velika koncentracija stranih boraca u Idlibu, uključujući oko 10.000 terorista, ali da bi bilo bolje uspostaviti humanitarne koridore za evakuaciju civila nego srljati u borbu.