POD SANKCIJAMA SAD, IPAK...

Međunarodna organizacija za atomsku energiju: Iran se pridržava nuklearnog sporazuma

IAEA je navela u izvještaju da je dobila pristup svim lokacijama u Iranu koje je trebalo da posjeti i da su inspektori potvrdili da je Iran ostao u okviru granica skladištenja teške vode i nisko obogaćenog uranijuma
1 komentar(a)
Iran, nuklearni sporazum, Foto: Shutterstock
Iran, nuklearni sporazum, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.08.2018. 19:59h

Iran se i dalje pridržava odredbi nuklearnog sporazuma postignutog s velikim silama 2015. godine silama i poslije povlačenja SAD iz sporazuma, saopštila je danas Međunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA) u povjerljivom dokumentu.

U kvartalnom izvještaju distribuiranom zemljama članicama u koji je AP imao uvid, IAEA je navela da je Iran ostao u okviru ključnih ograničenja navedenih u sporazumu nazvanom Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (ili JCPOA, po engleskoj skraćenici).

Ovaj zaključak donijet je u trenutku kada drugi potpisnici istorijskog sporazuma iz 2015. godine - Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina - nastavljaju napore da spasu sporazum od kada je američki predsjednik Donald Tramp odlučio da u maju jednostrano povuče SAD iz njega.

Prema sporazumu, daju se ekonomski podsticaji a zauzvrat Iran treba da da određene nuklearne garancije. Od kada su se SAD povukle i ponovo uvele sankcije Iranu, privreda te zemlje je već počela da posustaje i domaća valuta je drastično izgubila vrijednost.

Ostalih pet zemalja potpisnica potvrdile su da su posvećene sporazumu kojim se ograničava iransko obogaćivanje uranijuma i skladištenje materijala koji bi mogao da bude upotrebljen u programu za proizvodnju nuklearnog oružja. U zamjenu za to, Teheranu su ukinute trgovinske, naftne i bankarske sankcije.

IAEA je navela u izvještaju da je dobila pristup svim lokacijama u Iranu koje je trebalo da posjeti i da su inspektori potvrdili da je Iran ostao u okviru granica skladištenja teške vode i nisko obogaćenog uranijuma.

Preporučujemo za Vas