Seul odbio predlog Pjongjanga za smirivanje napetosti

„Na imanju radimo ja, žena i djeca, gdje svako ima svoje zaduženje. Proizvode prodajemo na zelenoj pijaci u Podgorici“, rekao je Radonjić
0 komentar(a)
Kim Džong - un, Foto: Reuters
Kim Džong - un, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2014. 11:55h

Južna Koreja je danas, kao "neiskren", odbacila predlog Sjeverne Koreje za smirivanje tenzija, uključujući i otkazivanje zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD.

Vlasti Sjeverne Koreje predložile su juče vlastima iz Seula da prestanu uzajamne provokacije, a planirane manevre SAD i Južne Koreje ocijenile su kao pripremu za invaziju na Pjongjang, što su ove dvije zemlje opovrgle.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navelo je danas da Sjeverna Koreja mora prvo da demonstrira da je ozbiljna u nuklearnom razoružanju ako uistinu želi mir. To ministarstvo je optužilo Sjevernu Koreju da je prekršila raniji sporazum o prekidu međusobnih provokacija.

Analitičari tumače ponudu Pjongjanga kao pokušaj da uspostavi bolje odnose sa Seulom u nadi da će to pomoći oživljavanju njegove ekonomije koja je u stagnaciji.

Pjongjang je pozvao Seul i na prestanak uzajamnih provokacija uoči posjete kineskog predsjednika Sija Djipinga Korejskom poluostrvu. Si, koji ove nedjelje dolazi u posjetu Korejama, prvo će u četvrtak i petak posjetiti Seul, a potom Pjongjang.

To će biti prvi put u posljednjih 20 godina da jedan kineski predsjednik prvo otputuje u posjetu Južnoj, a ne Sjevernoj Koreji. Peking je saveznik Sjeverne Koreje kojoj obezbjeđuje ekonomsku pomoć, ali analitičari smatraju da je Si sada dao prioritet Seulu, nezadovoljan zbog nepredvidljivosti režima u Pjongjangu.

Bonus video: