Si Đinping: Kina nikada neće biti hegemonistička država

"Ni hegemonije niti militarizma nema u kineskom DNK", rekao je Si Đinping povodom 60 godina od potpisivanja Pet principa miroljubive koegzistencije
0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2014. 18:08h

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da Kina nikada neće biti hegemonistička zemlja, bez obzira na to koliko bude jaka.

"Kina ne prihvata logiku po kojoj jaka zemlja mora da postane hegemonistička.Ni hegemonije niti militarizma nema u kineskom DNK", rekao je Si povodom 60 godina od potpisivanja Pet principa miroljubive koegzistencije.

On je na obilježavanju potpisavanja tog sporazuma, kojem su u Kini prisustvovali i najviši zvaničnici Indije i Mjanmara, apelovao na dijalog, baziran na jednakosti, a čiji je cilj rješavanje konflikata i očuvanje mira u regionu.

Zajedničko obilježavanje godišnjice tog sporazuma iz 1954. godine, posebno prisustvo predsjednika Mjanmara Ten Seina i indijskog potpredsjednika Mohameda Hamida Ansarija pokazuje odnos te dvije zemlje prema Kini i njihove napore usmjerene ka miru, ocijenio je bivši zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Džang Jiuhuan.

Pet principa miroljubive koegzistencije potpisali su 1954. godine Kina, Burma (Mjanmar) i Indija, i to je bila osnova za osnivanje pokreta nesvrstavanja.

Bonus video: