Sirija: ISIL javno pogubio devetoro ljudi na trgu

ISIL se prvi put uključio u sirijske sukobe prošle godine, što su pozdravile neke pobunjeničke grupe koje su smatrale da će im iskustvo ISIL-a u borbama pomoći da svrgnu Asadov režim
2 komentar(a)
ISIL, Sirija, Foto: Beta/AP
ISIL, Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2014. 11:37h

Pripadnici džihadističke grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) su u Siriji javno pogubili i razapeli devet muškaraca, od kojih su osmorica bili pobunjenici koji su se istovremeno borili i protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada i džihadista, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopštenju te organizacije sa sjedištem u Londonu se navodi da su militanti ISIL-a u mjestu Deir Hafer na istoku provincije Alepo pogubili osmoricu ljudi, a zatim su ih razapeli na glavnom seoskom trgu, gdje će njihova tijela biti izložena tokom naredna tri dana, prenijela je agencija AFP.

Deveta žrtva je takođe pogubljena i razapeta u provinciji Alepo, u gradu Al-Bab u blizini granice sa Turskom.

U predgrađima prijestonice Damaska su u toku oštre borbe između sirijskih pobunjenika i militanata ISIL-a, koji istovremeno preduzimaju veliku ofanzivu u Iraku, podsjetila je Opservatorija.

Grupa ISIL se prvi put uključila u sirijske sukobe u proljeće prošle godine, što su pozdravile neke sirijske pobunjeničke grupe koje su smatrale da će im iskustvo ISIL-a u borbama pomoći da svrgnu Asadov režim.

Pobunjenici su se, međutim, ubrzo okrenuli protiv džihadista iz ISIL-a, nakon više incidenata u kojima su ti džihadisti mučili i pogubili ljude.

Bonus video: