Zbog otmice tinejdžera uhapšeno 37 Palestinaca

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) navela je da Izrael ponekad zatvara kontrolne punktove
0 komentar(a)
Hamas, Foto: SANA
Hamas, Foto: SANA
Ažurirano: 23.06.2014. 14:42h

Izraelska armija uhapsila je 37 Palestinca u okviru potrage za tri nestala izraelska tinejdžera, za koje se vjeruje da su ih 12. juna oteli pripadnici Hamasa.

"Prošle noći snage su pritvorile 37 osumnjičenih i pretražile 80 mjesta u području sjeverozapadno i jugozapadno od Hebrona (na jugu), a takođe i u Dženinu (na sjeveru)", saopštila je portparol izraelske armije.

Vojnici su takođe upali u nekoliko institucija povezanih sa Hamasom u sklopu šireg pokušaja da naruše prisustvo te islamističke organizacija na Zapadnoj obali, ciljajući njihove dobrotvorne organizacije.

"Od otmice, prije 11 dana, uhapšen je 361 osumnjičeni, od toga 250 članova Hamasa i 57 onih koji su oslobođeni u razmjeni zatvorenika za Gilada Šalita (otetog izraelskog vojnika)," precizirala je portparol, misleći na razmjenu iz 2011. godine.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) navela je da Izrael ponekad zatvara kontrolne punktove, čime ometa putovanja, a da je u posljednjih 10 dana zabranjen svaki ulazak i izlazak iz Hebrona.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za otmicu, ali izraelski premijer Benjamin Netanijahu tvrdi da ima dokaze da su mladiće, učenike vjerske škole, oteli hamasovci i da će ih uskoro predstaviti javnosti.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, osudio je otmicu, nastojeći da opravda saradnju svojih bezbjednosnih snaga s izraelskim kolegama u potrazi. Međutim, potraga je izazvala je haos na Zapadnoj obali i raste palestinsko nezadovoljstvo zbog te saradnje, navode izraelski mediji.

Od nestanka mladića dok su stopirali na putu kući u području bloka jevrejskih naselja Guš Ecion, nedaleko od Hebrona, Izrael je hapsio stotine Palestinaca u pokušaju da ih nađe. Do sada su četiri Palestinca ubijena u sukobima koji su izbili tokom hapšenja.

Izraelski mediji sada spekulišu da će se ponovo pribjeći praksi rušenja kuća osumnjičenih terorista. Od toga se odustalo 2005. godine kada je zaključeno da nema efekta zastrašivanja.

Bonus video: