Vazdušni udari

Netanjahu: Povređivaćemo svakoga ko pokuša da nas napadne

On je to rekao nekoliko sati nakon što su izraelske vazduhoplovne snage izvele čitav niz vazdušnih udara u Siriji
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 10:55h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas zaraćene strane u Siriji protiv svakog pokušaja da se poveća napetost u odnosima s Izraelom.

On je to rekao nekoliko sati nakon što su izraelske vazduhoplovne snage izvele čitav niz vazdušnih udara u Siriji, u odgovoru na jučerašnji smrtonosni prekogranični napad.

"Prošle noći operisali smo velikom snagom protiv sirijskih snaga koje su dejstvovale protiv nas i ako je potrebno upotrijbićemo dodatnu snagu. Nastavićmo silovito da povređujemo svakog ko napadne nas ili pokuša da nas napadne," rekao je Netanjahu članovima svoje konzervativne partije Likud.

Izraelska vojska saopštila je rano jutros izvršila vazdušne napade na više vojnih ciljeva u Siriji, uključujući i sjedišta vojske, kao odgovor na prekogranični napad u kojem je poginuo jedan tinejdžer. Vojska je u saopštenju navela da je gađala devet ciljeva i da su svi direktno pogođeni.

Jedna grupa aktivista rekla je danas da je u izraelskim vazdušnim udarima na sirijska vojna postrojenja poginulo najmanje 10 vladinih vojnika.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Rami Abdurahman, rekao je da je u devet udara pogođeno sedam različitih sirijskih vojnih baza.

On je precizirao da su uništena dva tenka, dvije artiljerijske baterije i štab sirijske 90-te brigade.

Ta Opservatorija sakuplja informacije preko mreže aktivista unutar Sirije.

Izrael je u posljednje tri godine u nekolko navrata izveo udare na Siriju, podsjeća Asošiejted pres.

Sirijska vlada: Ovo je agresija

Sirijska vlada potvrdila je danas da su izraelski ratni avioni izveli vazdušne udare na njenu teritoriju. Bila je to prva reakcija na taj incident.

U saopštenju sirijskog Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je Izrael izveo "novu agresiju" u nedjelju i ponedjeljak na pozicije unutar Sirije, kako je prenio AFP.

Navedeno je, takođe, da su udari znak nastavka direktne podrške koju Izrael daje pobunjenicima koji se bore da sruše predsednika Bašara al Asada.

Galerija