U Australiji predloženo ukidanje takse za najveće zagađivače

Abot je naveo da će ukidanjem tog poreza godišnji računi za struju biti umanjeni za 200 australijskih dolara, a računi za gas za 70 dolara
0 komentar(a)
Ugljen dioksid, Foto: Beta/AP
Ugljen dioksid, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.06.2014. 08:24h

Australijski premijer Toni Abot ponovo je danas predstavio parlamentu predlog zakona kojim bi bila ukinuta taksa na ugljen-dioksid, koju moraju da plaćaju najgori zagađivači u toj zemlji.

Opoziciona Laburistička partija lijevog centra i manjinska Partija zelenih iskoristile su u martu većinu u Senatu da blokiraju zakon kojim bi bila ukinuta taksa od 24,15 australijskih dolara po toni ugljen-dioksida, koji je u julu 2012. uvela laburistička vlada.

S novim senatorima koji će preuzeti dužnost 7. jula, prvi put Abotova konzervativna koaliciona vlada izabrana u septembru očekuje da predloženi zakon prođe, doduše s neznatnom većinom.

Magnat u industriji uglja i kritičar poreza na ugljen-dioksid Klajv Palmer pridobio je podršku četiri nova senatora, koji su obećali lojalnost njegovoj uticajnoj Palmerovoj jedinstvenoj partiji.

Predstavljajući zakon Predstavničkom domu, u kome vlada ima apsolutnu većinu, Abot je u ponedjeljak rekao da su birači odbacili porez na ugljen-dioksid time što su izabrali njegovu vladu.

Abot je naveo da će ukidanjem tog poreza godišnji računi za struju domaćinstava biti umanjeni za 200 australijskih dolara, a računi za gas za 70 dolara.

Australijanci nižih prihoda, kojima je iz prihoda od poreza na ugljen-dioksid uplaćivana pomoć, nastaviće da je dobijaju i ako ta taksa bude ukinuta, dodao je Abot.

Očekuje se da Predstavnički dom usvoji predloženi zakon ove nedjelje, a sljedećeg mjeseca naći će se pred Senatom.

Institut za klimu, međutim, objavio je nedavno istraživanje koje je pokazalo da porez na ugljen-dioksid nije toliko nepopularan kao što je to predstavljeno prije dvije godine.

Anketa je pokazala da je protivljenje zakonu opalo za 22 odsto na 30 odsto u ovoj godini. Podrška zakonu je od 2012. porasla za šest odsto, na 34 procenata.

Abot planira da umjesto tog poreza ustanovi fond od 2,55 milijardi australijskih dolara koji bi finansirali poreski obveznici, a iz koga bi se davale stimulacije industriji da koristi čistu energiju.

Australija je jedan od najvećih svjetskih zagađivača po glavi stanovnika, najviše zbog njenog velikog oslanjanja na bogate izvore uglja za proizvodnju električne energije.

Bonus video: