Opservatorija: Sukobili se proturski pobunjenici u Siriji, poginulo 25 ljudi

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je rekao da su se na jednoj strani su se našle skoro sve pobunjeničke grupe a na drugoj jedna, po imenu Tadžamo Šuada al-Šarkija, optužena da ne poštuje "odluke turskih snaga" i "brojne zloupotrebe"
0 komentar(a)
Sirija, Afrin, Foto: Reuters
Sirija, Afrin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2018. 09:52h

Najmanje 25 ljudi je poginulo a desetine su ranjene u međusobnim sukobima proturskih pobunjeničkih grupa u sirijskom gradu Afrin, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Region Afrina, većinski kurdski, zauzela je u martu turska vojska uz pomoć lokalnih saveznika, istjeravši odatle kurdske jedinice.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je rekao da su borbe počele u subotu i nastavile se juče.

Prema njegovim riječima, na jednoj strani su se našle skoro sve pobunjeničke grupe a na drugoj jedna, po imenu Tadžamo Šuada al-Šarkija, optužena da ne poštuje "odluke turskih snaga" i "brojne zloupotrebe".

Abdel Rahman je naveo da se ti sukobi dešavaju u okviru "borbe za uticaj" među proturskim grupama u Afrinu, kao i da je cilj "eliminacija" Tadžamo Šuada al-Šarkije.

Borbe su se vodile u više gradskih četvrti a ukupno je bilo 25 mrtvih i desetine ranjenih.

"Nasilni sukobi se nastavljaju i takvi nisu viđeni otkako su pobunjenici zauzeli Afrin. Civili su prestrašeni", naveo je Abdel Rahman.

Turski vojnici su pozvali stanovništvo da ostane u kućama a turski tenkovi patroliraju ulicama.

"Neposlušna" pobunjenička frakcija ima oko 200 boraca, uglavnom iz provincije Deir Ezor, i učestvovala je u ofanzivi u kojoj je zeuzet Afrin.

S druge strane, "Nacionalna armija", koja okuplja većinu proturskih frakcija, navela je na svom Tviter nalogu da želi da završi sa "odmetničkim bandama".

Afrin je tokom prethodnih meseci postao poprište pljački, otimanja imovine i ljudi. UN su u avgustu osudile sistematsko prisvajanje napuštenih kuća, a Amnesti internešnel je upozorio na "klimu straha" u gradu.

Prema podacima UN, polovina od 320.000 žitelja Afrina je pobjegla pred napredovanjem turskih trupa.

Bonus video: