Rastu tenzije

ISIL zauzeo prelaze sa Sirijom i Jordanom, stradala 21 osoba

Arapske zemlje treba da se odupru finansiranju sunitskih boraca, rekao je danas Keri
3 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2014. 19:26h

Sunitski ekstremisti u Iraku zauzeli su danas dva granična prelaza na granicama s Jordanom i Sirijom pošto su se snage iračke vlade povukle, rekli su danas zvaničnici vojske Iraka.

Zauzimanje tih prelaza usledilo je pošto su ekstremisti iz ISIL-a zauzeli u petak gradove Kaim, Ravah, Anah i Rutba u provinciji Anbar u kojoj dominiraju suniti i u kojoj ta organizacija od januara drži grad Faludža i djelove Ramade.

Zvaničnici su rekli da su sunitski ekstremisti zauzeli još jedan grad u toj provinciji na zapadu Iraka, četvrti u dva dana.

Sunitski ekstremisti juče su zauzeli Kaim, strateški važan grad na granici sa Sirijom, gdje pobunjenici iz ISIL-a takođe imaju uporište.

Strahuje se da bi ekstremisti mogli da krenu u ofanzivu na Bagdad iz pravca Sirije, jer su sva četiri zauzeta grada duž tog puta.

Ekstremisti ubili 21 osobu

Irački ekstremisti ubili su 21 osobu, u sukobima koji su posljednja dva dana trajali u gradovima Rava i Ana na zapadu zemlje, saopštili su policijski izvori.

Neke od žrtava ubijene su juče, kad su ekstremisti ušli u ove gradove, dok su ostali stradali danas.

Ubistva su se dogodila pošto su bezbjednosne snage napustile Ravu i Anu i otvorile pobunjenicima put da ih zauzmu.

Prema riječima svjedoka, pobunjenici su u subotu veče ušli u Ravu i Anu u pokrajini Anbar, kao i, nešto ranije, u Al Kaim, grad kod sirijske granice.

Vojska se povukla iz tri grada na zapadu zemlje

Iračka vojska učinila je “taktičko povlačenje” iz tri zapadna grada pošto su borci ISIL-a proširili oružanu ofanzivu u kojoj je zauzet veliki dio teritorije Iraka, izjavio je danas portparol službe bezbjednosti, general poručnik Kasem Ata.

"Povlačenje vojnih jedinica iz gradova Al Kaim, Rava i Ana bilo je u svrhu pregrupisavanja", rekao je Ata, obrazlažući “taktički potez iračke vojske”, prenijela je agencija AFP.

Najnoviji napadi su viđeni kao odluka bezbjednosnih snaga da se “taktički povuku” uoči napada ekstremista koji su rasporedili na stotine hiljada svojih boraca i (tako) alarmiraju međunarodnu zajednicu da bi moglo do dođe do raspada Iraka.

Međutim, očevici navode da su ekstremisti sinoć ušli u gradove Rava i Ana u provinciji Anbar što se desilo i sa gradom Al Kaim ranije danas kako bi se dozvoli otvorili strateški put za susjednu Siriju, gdje oni takođe kontrolišu djelove zemlje - neka sela duž rječne doline Eufrata.

Ekstremisti predvođeni pripadnicima ISIL-a i brojnim drugim grupama kao što su lojalisti svrgnutog i ubijenog iračkog lidera Sadama Huseina, zauzeli su veći dio provincije Anbar i djelove još tri provincija sjeverno od Bagdada.

Iračke snage bezbjednosti umanjili su snagu inicijalnog napada Bagdada i u mnogim slučajevima napustili vozila, opremu, pa čak i svoje uniforme, ali izgleda da su se oporavile u proteklih nekoliko dana i imali uspjeha protiv ekstremista, iako su sunitski ekstremisti (džihadisti) napravili teritorijalnu napredak u drugim oblastima zemlje.

Kriza u Iraku alarmirala je cijelu međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije koje su upozorile da je ofanziva ekstremista “opasan po (opstanak) Iraka”.

Rohani upozorio muslimanske države da ne finansiraju ISIL

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je da će muslimanske države, koje pružaju finansijsku podršku džihadistima u Iraku, postati njihova sljedeća meta.

Rohani nije imenovao nijednu zemlju, ali zvaničnici i mediji u većinskom šiitskom Iranu kažu da Saudijska Arabija i Katar finansijski i vojno podržavaju pobunjenike Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

"Savjetujem muslimanskim državama koje finansijski podržavaju teroriste da prestanu to da rade", rekao je Rohani a objavljeno je na sajtu državne televizije, prenio je AFP.

"Sjutra ćete vi biti meta tih divljih terorista", dodao je Rohani.

Rijad je upozorio da iranski saveznik, premijer Nuri al Maliki, vodi Irak ka građanskom ratu politikom isključenja sunitske manjine.

Iran kaže da će podržati Malikija u borbi protiv pripadnika ISIL-a, koji se bore i protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, drugog saveznika Teherana.

Rohani je pozvao na jedinstvo "šiita i sunita koji su braća".

"Šiiti i suniti su vjekovima živeli jedni pored drugih u Iranu, Iraku, Levantu, Libanu,Persijskom zalivu i Sjevernoj Africi u mirnoj koegzistenciji", rekao je Rohani.

Pošto je ISIL počeo ofanzivu u Iraku, Teheran je zatražio od Iračana da se ujedine protiv džihadista.

"Šiiti, suniti i kurdi su naši prijatelji", rekao je predsjednik parlamenta Ali Laridžani.

"Uvijek smo insistirali da sve etničke grupe moraju aktivno i konstruktivno da učestvuju u strukturama vlasti", rekao je Laridžani na sajtu Madžlis.

Keri: Vašington nije odgovoran za događaje u Iraku

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da SAD žele da irački narod ima rukovodstvo koje je spremno da predstavlja sve Iračane i da Vašington neće postavljati vođe te zemlje.

On je dodao da SAD nisu odgovorne za ono što se dogodilo u Libiji, niti za ono što se danas događa u Iraku.

Keri je govorio u Kairu na početku bliskoistočne turneje, tokom koje će da posjeti Irak.

Arapske zemlje treba da se odupru finansiranju sunitskih boraca u onome što se pretvara u prekogranični rat između Iraka i Sirije, jer to može da dovede do brzog širenja pobunjeništva na cijeli Irak, rekao je danas Keri. Keri je rekao da je ISIL postao prijetnja za cijeli Bliski istok, a možda i šire.

"Ovo je kritični momenat. ISIL je prijetnja ne samo po Irak, već i po cijeli region", poručio je Keri.

Agencija AP navodi da SAD traže načina da sarađuju sa bliskoistočnim zemljama, od kojih većinu predvode sunitske vlade, kako bi spriječila dalje jačanje sunitskih ekstremista.

Neki zvaničnici u SAD i na Bliskom istoku smatraju da bi irački premijer Nuri al Maliki trebalo da podnese ostavku kako bi irački suniti povjerovali da će šiitska vlada u Bagdadu uopšte imati u vidu njihove zahtjeve.

Al Maliki, međutim, nije pokazao ni u naznakama da je spreman da odstupi sa funkcije, a njegova politička partija osvojila je većinu glasova na nacionalnim izborima u aprilu.

Ajatolah protiv bilo kakve intervencije

Iranski vrhovni vjerski vodja ajatolah Ali Hamnei snažno se danas usprotivio intervenciji SAD ili bilo koga drugog u Iraku, ističući da Iračani sami treba da okončaju nasilje, javila je zvanična iranska novinska agencijaIRNA a preneo je Rojter.

"Glavni spor u Iraku je između onih koji žele da se Irak priključi polju SAD i onih koji žele nezavisni Irak. SAD žele da dovedu na vlast svoje slijepe poslušnike", kazao je Hamnei.

Obama: SAD će raditi na strategiji borbe protiv militantnih grupa

Militanti inspirisani terorističkom mrežom Al Kaida, koji su nasilno zauzeli teritorije u Iraku, na putu su da postanu još moćniji i destabilizuju zemlje regiona, upozorio je američki predsjednik Barak Obama.

On je dodao da će iračka javnost na kraju odbaciti ISIL, ali da ova grupa predstavlja određenu prijetnju za SAD.

“Mi ćemo generalno biti na oprezu. Problem sa ovom grupom je što ona destabilizuje cijelu zemlju, a to se može proširiti i na zemlje saveznice kao što je Jordan”, istakao je Obama.

On je rekao da za SAD opasnost predstavljaju i grupe kao što su Boko Haram u sjevernoj Africi i podgrupe Al Kaide u Jemenu.

Obama je naglasio da Vašington ne može da šalje trupe gdje god se te grupe pojave, već će raditi na jasnijoj i preciznijoj strategiji borbe protiv njih.

Galerija

Preporučujemo za Vas