CIA ništa ne prepušta slučaju: Demonski Osama za plašenje djece

CIA je napravila tri prototipa lutke sa materijalom koji može da se skine sa glave, otkrivajući crveno lice, zelene oči i crne mladeže
62 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2014. 16:04h

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je prije više godina planirala da napravi akcionu figuru Osame bin Ladena “đavolskog” izgleda, kako bi navela američke porodice da zamrze lidera terorističke mreže Al Kaida, piše “Indipendent”.

CIA je poznata po svojim tajnim “operacijama uticaja", pokušavajući da dobije podršku lokalnog stanovništva u sukobima kroz decenije. "Demonskog" Osamu bin Ladena sa zastrašujućim crvenim licem i zelenih očiju razvila je CIA da bi zaplašila djecu i njihove roditelje.

U početku je izgledalo kao normalna igračka - nosi tradicionalnu odjeću, ali kad se djeca igraju, toplota njihovih ruku rastvara boju na licu lutke, otkrivajući zlog bin Ladena ispod.

Ova “demonska” lutka nikada se, međutim, nije našla na policama radnji.

“Vašington post” otkriva da je CIA 2005, kad je Bin Laden bio najtraženiji čovjek u svijetu, napravila tri prototipa njegove lutke sa materijalom koji može da se skine sa glave, otkrivajući crveno lice, zelene oči i crne mladeže.

Sve ostalo na prototipima (foto: Independent)

Šifrovano ime za figure Bin Ladena bilo je “Đavolje oči”. Uprkos tvrdnjama da su stotine lutaka visokih 12 inča poslate u Pakistan, kada je 2006. završen rad na prototipima, projekat je obustavljen, piše “Vašington post”.

“Koliko je nama poznato, napravljene su samo tri vrste akcione figure, i to samo da se vidi kakav bi bio finalan proizvod. Nakon što su prototipi predstavljeni, CIA je odbila da nastavi sa tom idejom i nije proizvela niti distribuirala nijednu od tih figura. Takođe, nije nam poznato da li je neko drugi proizveo ili distribuirao takve figure”, izjavio je portparol CIA Rajan Trapani.

“Post” takođe navodi, pozivajući se na anonimni izvor, da je Donald Livajn, bivši izvršni direktor kompanije “Hasbro”, koji je učestvovao u stvaranju čuvene figure “G.I. Džo”, sarađivao je sa CIA na razvoju prototipa Osamine lutke.

Bin Ladenove glave su stavljane na tijela lutki koje su već bile napravljene, a figura je predstavljena obučena u tradicionalnu nošnju, te upakovana u jeftinu plastificiranu kutiju. “Post” ističe da je Livajn bio zadovoljan finalnim proizvodom, ali da je CIA odbila da nastavi sa proizvodnjom.

Osama bin Laden ubijen je 2. maja 2011, u akciji američkih snaga u Pakistanu.

Galerija

Bonus video: