a vojska ćuti

Australija: U vojnoj bazi zlostavljano stotine adolescenata

"Zlostavljanja u HMAS Leeuwinu bila su takva da je vojska morala ili trebala da ima saznanja o njima ali nije preduzela prikladne mjere da ih okonča"
0 komentar(a)
Vojska Australija, Foto: Wikipedia
Vojska Australija, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 19.06.2014. 08:20h

Stotine adolescenata bile su žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja decenijama unutar australijske vojne pomorske baze, objavila je u srijedu komisija za istrage, optužujući vojsku za nereagovanje.

Prema istražnoj komisiji, zlostavljanja unutar vojske koja su se odvijala između 1960. i 1984. u bazi HMAS Leeuwin, danas zatvorenoj, "bila su teža i rasprostranjenija" nego što se mislilo.

"Zlostavljanja u HMAS Leeuwinu bila su takva da je vojska morala ili trebala da ima saznanja o njima ali nije preduzela prikladne mjere da ih okonča", kazao je čelnik istražne komisije Len Roberts-Smit, penzionisani sudija.

Australijska vlada sprovela je 2012. nacionalnu istragu o zlostavljanjima unutar vojske, nakon nekoliko afera nasilja i seksualnog zlostavljanja u kojima je bio vidljiv otpor vojnih snaga da kazne krivce.

Tokom tog rada, nacionalna istraga je primila hiljade žalbi i svjedočenja zbog čega je vlada bila primorana da se izvini pred parlamentom.

Zlostavljanja u HMAS Leeuwinu, u zapadnoj Australiji, predmet su odvojene istrage zbog širine afere.

Komisija za istrage je primila više od 200 žalbi mladih regruta među kojima su neki u to doba imali tek 15 godina.

Preporučujemo za Vas