Pronađena masovna grobnica, uhapšene vođe meksičkih kartela

Rodrigez Rodrigez "pao" je u utorak u mjestu Rejnoza u akciji policije. Rukovođenje Zalivom preuzeo je prošlog avgusta
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 08:48h

Dva čovjeka za koja se sumnja da su vođe meksičkih narkokartela Zeta i Zaliv uhapšena su na sjeveru Meksika, saopštila je rano jutros meksička policija.

U pograničnoj sjevernoj državi Tamaulipas uhapšeni su Huan Manuel Rodrigez Garsija, vođa narkokartela Zaliv, kao i Rikardo Ivan Santaljan Treho, vođa moćnog narkokartela Zeta.

Kako je navela federalna policija, vjeruje se da su uhapšeni odgovorni za veliki talas krvoprolića u Tamaulipasu, koji se graniči sa Teksasom u SAD.

Rodrigez Garsija, poznat i kao "Huan Peros", "pao" je u utorak u mjestu Rejnoza u akciji policije. Rukovođenje Zalivom preuzeo je prošlog avgusta.

Meksikčki marinci su uhapsili Trehoa u ponedeljak, u mjestu Siudad Mante. Treho je postao vođa Zeta pošto je njegov prethodnik uhapšen 2011. godine, nakon masakra 72 migranta iz centralne Amerike.

U Verakruzu, kod grada Tres Vales, rano jutros je pronađena masovna grobnica na ranču poznatom kao "El Diamanate". Vlada Verakruza je saopštila da su iskopavanja još u toku.

Lokalni list je javio da su meksički marinci pronašli tijela nakon što su na seoskom drumu primetili lešinare.

Oblast oko "El Diamantea" čuvaju jake policijske snage, a rodbina nestalih ljudi počela je da dolazi u Tres Vales, da se u državnim kancelarijama raspituje da li su njihovi najmiliji među žrtvama.

Vlasti Verakruza su u ponedjeljak, u masovnoj grobnici u obližnjem gradiću Kozamaloapan pronašli tijela sedmoro članova jedne porodice iz Tres Valesa.

Verakruz je godinama poprište sukoba narkokartela Zeta sa svojim rivalima. Kroz ovu državu takođe prolaze desetine hiljada migranata koji iz zemalja centralne Amerike idu u SAD.

U Meksiku su pronađene brojne masovne grobnice sa tijelima migranata. Njih su pobile bande koje kontrolišu profitabilne rute švercovanja ljudi.

Jedna od najvećih grobnica, sa 72 leša otkrivena je u Tamaulipasu 2010. godine. Radilo se o migrantima koje su ubili članovi Zeta, bijesni zbog toga što žrtve nisu htjele da rade za kartel.

Galerija

Bonus video: