Hlor sistematski korišćen u Siriji?

Misija Organizacije za zabranu hemijskog oružja imala je zadatak da istražuje navodnu upotrebu hlora u više od 10 napada
1 komentar(a)
Sirija eksplozija, Foto: Reuters
Sirija eksplozija, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2014. 19:34h

Prema preliminarnim izvještajima Organizacije za zabranu hemijskog oružja, hlor u Siriji korišćen je na "sistematski način".

"Toksične hemikalije, najvjerovatnije plućno iritirajućih agenasa kao što je hlor, korišćeni su na sistematičan način u nizu napada", navodi se u izvještaju koji nije javno objavljen, ali je delegat Sjedinjenih Američkih Država u toj organizaciji citirao ga je na današnjem sastanku Organizacije, prenio je AFP.

Misija Organizacije za zabranu hemijskog oružja imala je zadatak da istražuje navodnu upotrebu hlora u više od 10 napada u provincijama Hami i Idlib bombe sa hlorom bacane iz helikoptera.

Kako navodi BBC, pošto su eksplodirale, prijavljene žrtava su imale simptome tipične za trovanje hlorom - bolne oči, iritiranu kožu, teškoće sa disanjem i krvavu pjenu iz usta, a nekoliko je umrlo.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja poslala je misiju za utvrđivanje činjenica na sjeveru zemlje prošlog mjeseca da ispita nekoliko incidenata i da su inspektori prikupljene informacije htjeli da potvrde iskazima ljekara, ali ih je napad na njihov konvoj u tome spriječio.

U pobunjeničkom selu Kafr Zaita, gdje je bilo najmanje šest prijavljenih napada gasom hlora i gdje su inspektori hteli da dobiju kliničke i ekološke dokaze, jedno od njihovih vozila je pogođeno bombom.

Konvoj je kasnije napadnut iz zasjede i na vozilo pucano iz neposredne blizine, dodaje BBC.

Bonus video: