Američki specijalci uhvatili vođu napada na konzulat SAD u Bengaziju

Američke vlasti su opisale Hatala kao “ključnu figuru” iza napada 11. septembra 2012, kada su naoružani napadači upali u američki konzulat u Bengaziju i podmetnuli požar
0 komentar(a)
Bengazi, ambasada SAD, Foto: Reuters
Bengazi, ambasada SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2014. 17:32h

Osumnjičeni organizator napada na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji u septembru 2012, u kome su poginula četiri američka državljana, lišen je slobode, saopštio je danas Pentagon.

Ahmed Abu Hatala je uhvaćen 15. juna u okviru tajne operacije američke vojske u Libiji. Portparol Pentagona je kazao da se on nalazi na jednoj sigurnoj lokaciji van zemlje.

U pomenutom napadu ubijen je američki ambasador Kris Stivens i još tri osobe.

“U ovoj operaciji nije bilo civilnih žrtava, a svo američko osoblje umiješano u operaciju bezbjedno je napustilo Libiju”, stoji u saopštenju portparola Pentagona Džona Kirbija, koje je prenio BBC.

Američki predsjednik Barak Obama kazao je da će Hatala osjetiti “punu težinu” američke pravde.

Njemu će se suditi pred američkim sudovima, a ne pred vojnim sudom u Gvantanamu.

Američke vlasti su opisale Hatala kao “ključnu figuru” iza napada 11. septembra 2012, kada su naoružani napadači upali u američki konzulat u Bengaziju i podmetnuli požar.

Bijela kuća je prvobitno mislila da je napad posljedica antiameričkog protesta u tom gradu zbog snimka koji se smatra uvredljivim po islam.

Vladini istražitelji su uskoro utvrdili da su pomenuti napad isplanirale lokalne milicije.

Vašington je ponudio 10 miliona dolara za informacije o napadu.

Bonus video: