G 77: Iskorijeniti siromaštvo do 2030. godine

"Iskorjenjivanje siromaštva je najveći problem s kojim se svijet suočava i neophodno je za održivi razvoj"
1 komentar(a)
G77, grupa 77, Foto: Reuters
G77, grupa 77, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2014. 07:21h

Samit Grupe 77 i Kine, završen je u nedjelju u bolivijskom gradu Santa Kruzu, pozivom učesnika na iskorjenjivanje siromaštva do 2030. godine i predlogom predsjednika zemlje domaćina Eva Moralesa da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija bude ukinut.

Dogovor koje su postigle 133 članice Grupe 77, podrazumijeva i ciljeve za održivi razvoj i nacionalni suverenitet nad prirodnim resursima.

"Iskorjenjivanje siromaštva je najveći problem s kojim se svijet suočava i neophodno je za održivi razvoj. Naglašavamo da iskorjenjivanje siromaštva mora da ostane glavni cilj i pokretačka snaga agende poslije 2015. godine", navodi se u saopštenju poslije sastanka i dodaje da siromaštvo "narušava ljudsko dostojanstvo", prenio je AFP.

Morales, trenutni predsjednik Grupe 77, poručio je da treba "eliminisati svjetske hijerarhije" i pozvao je na ukidanje SB UN.

"Savjet bezbjednosti UN treba eliminisati jer podstiče ratove i invazije od strane imperijalnih sila kako bi prisvojile prirodna bogatstva napadnutih država", rekao je Morales.

Morales, trenutni predsjednik Grupe 77, poručio je da treba "eliminisati svjetske hijerarhije" i pozvao je na ukidanje SB UN

Samit Grupe 77 zaključen je usvajanjem dokumenta koji je bolivijski potpredsjednik Alvaro Garsija opisao kao "prvi nacrt post milenijumskih razvojnih ciljeva", među kojima su smanjivanje siromaštva i nejednakosti, održivi razvoj, zaštita suvereniteta nad prirodnim resursima i promocija fer trgovine i tehnoloških transfera.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je otvorio samit Grupe 77, naglasio je potrebu da se ubrzaju napori na ostvarivanju originalnih osam Milenijumskih ciljeva, među kojima je i onaj da se prepolovi broj ekstremno siromašnih u svijetu.

Iako nije članica Grupe 77, Kina je učestvovala na samitu, što se ocjenjuje kao ustupak zbog njenih sve življih trgovinskih veza sa državama Latinske Amerike.

Bonus video: