Jedan od najvećih afričkih slonova podlegao ranama

Lovokradice su iskasapile glavu slona kako bi mu uzele kljove, ali su ekolozi, koji su godinama pratili Satoa, uspjeli da ga identifikuju po njegovim velikim ušima
5 komentar(a)
Satao, slon, Foto: Beta/AP
Satao, slon, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.06.2014. 10:52h

Jedan od najvećih afričkih slonova, poznat po svojim ogromnim kljovama, podlegao je ranama od otrovnih strijela kojim su ga gađale lovokradice, saopštili su predstavnici kenijskog rezervata u kojem je životinja živjela.

Slon po imenu Satao, star oko 50 godina, ubijen je u velikom rezervatu Tsavo, na jugoistoku Kenije.

Organizacija za zaštitu okoline i divljih životinja Tsavo Trast saopštila je da je truplo slona, kog je opisala kao jedne od "najomiljenije i najamblematicnije" životinje Afrike, pronađeno tokom ovog mjeseca."Sato je uginio, ubijen otrovnim strijelama lovokradice, kao žrtva nezasitive potražnje za slonovačom u dalekim zemljama. Izgubljen je jedan veliki život da bi neko, tamo negdje, imao ukras na kaminu. Počivaj u miru prijatelju, nedostajaćeš nam", navodi se u saopštenju organizacije.

Tokom 2011, najmračnije godine za slonove, na afričkom kontinentu je masakrirano 25.000 ovih veličanstvenih životinja. Ove godine ih je ubijeno nešto više od 20.000.S atao je živio u rezervatu površine 1.000 kvadratnih kilometara, ogromnom prostranstvu koje je teško nadzirati.

Lovokradice su iskasapile glavu slona kako bi mu uzele kljove, ali su ekolozi, koji su godinama pratili Satoa, uspjeli da ga identifikuju po njegovim velikim ušima.

Bonus video: