Kolumbijci biraju između Santosa i Suluage

Agencije navode da se tamošnji analitičari ne usuđuju da sa sigurnošću prognoziraju pobjednika
0 komentar(a)
izbori, Čile, Foto: Rojters
izbori, Čile, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.06.2014. 09:34h

U Kolumbiji se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će birači odlučivati da li će budući šef države biti i dalje aktuelni predsjednik Huan Manuel Santos (62) ili njegov desničarski protivkandidat Oskar Ivan Suluaga (55).

Agencije navode da se tamošnji analitičari ne usuđuju da sa sigurnošću prognoziraju pobjednika, dok Rojters prenosi da Kolumbijci odlučuju da li će zemlja krenuti ka mirovnim pregovorima sa pobunjenicima marksističkih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) ili intenzivirati ofanzivu radi okončanja 50-godišnjih borbi.

Suluaga, koji se smatra pristalicom najoštrijih mjera prema pobunjenicima, smatra da pobunjenici moraju da obustave sve vojne aktivnosti, optužujući Santosa da nudi nekažnjivost za pobunjenike, koji pet decenija ubijaju i kidnapuju, koji su posijali protivpješadijske mine i nasilno regrutovali maloljetnike.

Suluaga smatra da pobunjenici treba da polože oružje isključivo pod uslovima koje postave vlasti, kao i da njihovih liderima treba da se sudi.

U prvom krugu Santos i Suluaga osvojili su nešto više od 26 i 29 odsto glasova.

Za učešće na izborima registrovano je blizu 33 miliona građana Kolumbije a za bezbjednost će brinuti više od 400 hiljada vojnika i policajaca.

Bonus video: