Zbog otmice 3 osobe

Netanjahu: Preduzećemo sve kako bismo zaštitili Izraelce

"Palestinski teroristi se neće osjećati bezbjedno, neće biti u stanju da se kriju i osjetiće tešku ruku"
49 pregleda 3 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
18.02.2019. 12:27h

Izrael će preduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane, upozorio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

On je to rekao nakon što je optužio Hamas da je oteo tri nestala izraelska tinejdžera i pošto je izraelska vojska pozvala na mobilizaciju dijela rezervista.

Najveći dio rezervista ide u Hebron kako bi se održala blokada tog grada na jugu Zapadne obale i pojačali napori da se tinejdžeri, koji su nestali u četvrtak uveče dok su stopirali i regionu Guš Ecionu, pronađu.

Nestali su Ejal Jifrah (19), Gil-Šaer (16) iz jevrejskog naselja Talmona i Naftali Frenkel (16) iz Nof Ajalona. Jedan od njih navodno ima državljanstvo SAD.

Oni pohađaju vjersku školu (ješivu) Makor Haim i veruje se da su htjeli da odu do Modiina, na pola puta između Jerusalima i Tel Aviva.

Nestanak te trojice, od kojih jedan ima državljanstvo SAD, test je za odnose između Izraela i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Ti odnosi su ionako narušeni nakon sto je potpisan dogovor o pomirenju i podkeli vlasti Abasovog Fataha s islamističkim Hamasom, organizacijom koju jevrejska država smatra terorističkom.

U međuvrmenu je policija potvrdila da se jedan od otetih javio telefonom rekavši: "Mi smo oteti", isto onako kako su u početku objavili izraelski mediji.

Izraelske vazduhuplovne snage razmjestile su u međuvremenu protivraketne baterije "gvozdena kupola" na jugu Izraela da se pripreme za moguću eskalaciju većeg sukoba s Hamasom, koji vlada pojasom Gaze.

"Izrael će djelovati na sve načine u okviru svoje vlasti, na sve načine pod našom kontrolom, da vrati kući otete tinejdžere", naglasio je Netanijahu u posebnom saospštenju izdatom na engleskom jeziku sa ciljem da se objasni pozicija Izraela međunarodnoj javnosti.

"Izrael će djelovati protiv otmičara i njihovih terorističkih sponzora i saveznika. Mi ćemo učiniti sve što je potrebno da zaštitimo naš narod, naše građane, našu djecu i naše tinejdžere od navale terorizma", rekao je Netanijahu.

Državni sekretar SAD Džon Keri danas je oštro osudio odgovorne za otmicu, nazvavši je "gnusnim aktom", prenijeli su izraelski mediji.

On je, međutim, rekao da SAD ne mogu da kažu ko je odgovoran i da se podaci još prikupljalju.

"SAD oštro osuđuju otmicu tri izraelska tinejdžera i pozivaju da se odmah oslobode. Nastavljamo da nudimo našu punu podršku Izraelu u potrazi za nestalim tinejdžerima i ohrabreni smo saradnjom Izraela i palestinskih bezbjednosnih službi", naveo je Keri u saopštenju, aludirajući na saradnju u potrazi.

Netanijahu je od početka isticao da Palestinsku upravu, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i vođe Fataha smatra odgovornom za bezbjednost tinejdžera, iako je rekao da krivci za otmicu nisu tamo, već je za nju optužio islamistički Hamas.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je uhapsila oko 80 Palestinaca, uključujući članove Hamasa, u sklopu potrage za nestalim tinejdžerima na okupiranoj Zapadnoj obali.