Broj milijardera će do 2023. porasti za 38 odsto, najviše će ih biti u Aziji

Broj multimilijardera koji su samostalno stekli bogatstvo daleko nadmašuje one koji su naslijedili novac ili nadogradili veliko nasljeđe, otprilike dva naprema jedan
67 pregleda 3 komentar(a)
milijarder, milioner, pare, novac, Foto: Shutterstock
milijarder, milioner, pare, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2014. 08:40h

Procjenjuje se da će broj milijardera porasti za 38 odsto na 2.315 do 2023. godine, prema izvještaju konsultantske firme Najt Frenk.

Ta cifra možda nije tako visoka, ali izvještaj predviđa da će broj onih koji imaju 30 miliona dolara i više, dostići 215.000 do 2023, što je porast od 28 odsto.

Dok će broj superbogatih porasti u svim djelovima svijeta, prognozira se da će tempo rasta u zemljama u razvoju biti puno veći u narednoj deceniji, prenio je BBC.

Azija će, prema pomenutoj studiji, imati najviše milijardera i porast će biti znatno veći nego u Sjevernoj Americi i Evropi. To je, međutim, odraz veće populacije generalno, navodi BBC. Takođe valja napomenuti da, imajući u vidu inflaciju, današnja milijarda neće vrijedjeti jednako za deset godina.

Kada se napravi presjek po državama, očekuje se da će SAD imati najviše milijardera 2023, ali će se Kina, Rusija i Indija utrkivati da je stignu, sa puno višim stopama rasta.

Jedan iznenađujući rezultat istraživanja je da broj multimilijardera koji su samostalno stekli bogatstvo daleko nadmašuje one koji su naslijedili novac ili nadogradili veliko nasljeđe, otprilike dva naprema jedan.

Oni koji su se sami obogatili suočeni su sa dilemom da li da sve ostave djeci ili da veći dio poklone.

Multimilijarder Edvard Žu, koji se prije deceniju preselio u Kinu iz SAD, kaže da bi talentovani ljudi trebalo da počnu od nule i da to želi svojoj djeci.

Kada je u pitanju pol, skoro devet od 10 svih osoba koje su „teške“ više od 30 miliona su muškarci. A.Š.

Edvard Žu smatra da bi talentovani trebalo da počnu od nule

Bonus video: