Zapadna obala: Pojačana potraga za tinejdžerima

Nestanak te trojice, od kojih jedan ima državljanstvo SAD, test je za odnose između Izraela i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa
2 komentar(a)
Zapadna obala, nestali tinejdžeri, Foto: Beta/AP
Zapadna obala, nestali tinejdžeri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.06.2014. 11:55h

Izrael je danas pojačao vojne snage koje tragaju za tri nestala tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali, u uvjerenju da su ih oteli Palestinci.

Mladići su nestali u četvrtak uveče dok su stopirali u jevrejskom naselju, gde pohađaju vjersku školu.

Njihov nestanak naveo je vojsku da postavi kontrolne punktove oko obližnjeg palestinskog grada Hebrona.

Nestanak te trojice, od kojih jedan ima državljanstvo SAD, test je za odnose između Izraela i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Ti odnosi su ionako narušeni nakon sto je potpisan dogovor o pomirenju i podjeli vlasti Abasovog Fataha s islamističkim Hamasom, organizacijom koju jevrejska država smatra terorističkom.

Izraelski vojnci uhapsili su najmanje 12 stanovnika područja Hebrona, uključujući i dvije žene u okviru istrage ovog slučaja, rekli su palestinski zvaničnici.

Lokalni stanovnici su kazali da su pritvoreni oni koji imaju radionice za popravku vozila, što je znak da istraga nastoji da otkrije mogući način transporta prilikom otmice.

Palestinski očevici su takođe rekli da su vojnici konfiskovali video snimak sa jedne bezbjednosne kamere u Hebronu i spriječili da 300 stanovnika izađe iz tog područja, prenosi AFP.

Vojni izvor navodi da Izrael deluje na osnovu pretpostavke da su tinejdžere oteli Palestinci i ima preliminare informacije o identitetu otmičara, ali se ne zna u kom su stanju nestali.

"Ne možemo da potvrdimo da li su oni živi ili mrtvi. Ne znamo u ovom trenutku," rekao je jedan anonimni visoki vojni oficir. Da bi pojačao potragu Izrael je doveo "značajan" broj svježih snaga u područje Hebrona, uključujući brigadu padobranaca, rekao je takođe vojni izvor.

Palestinski ekstremisti su ranije upozoravali da će kidnapovati Izraelce u zamjenu za ustupke izraelske vlade, podsjeća Rojters

Bonus video: