Dan kada je rođen Če Gevara, a umro Borhes

Časopis "Tajm" proglasio je Čea jednim od 20 najvećih svjetskih ikona. Borhes je dobio više međunarodnih priznanja za svoj rad
73 pregleda 0 komentar(a)
Ernesto Če Gevara, Foto: Shutterstock
Ernesto Če Gevara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2014. 09:35h

Na današnji dan je u Argentini 1928. godine rođen marksistički revolucionar, kubanski gerilski vođa i teoretičar, ljekar, diplomata i pisac Ernesto Če Gevara, a 1986. umro je pisac Horhe Luis Borhes.

Če je rođen u Rozariu u porodici koja je pripadala argentinskoj srednjoj klasi. Za vrijeme svog života pomagao je pobunjeničkim ljevičarskim pokretima širom svijeta.

On je zastupao ne samo Kubu u Ujedinjenim nacijama i na konferencijama širom svijeta, već i sve antikapitalistečke i antimperijalističke pokrete. Za svoga života napisao je nekoliko knjiga.

Ovaj revolucionar je predstavljao jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi kao član pokreta "26. jul".

Nakon pobjede revolucije, nekoliko godina je bio aktivan u promociji revolucije društva, putujući po svijetu kao diplomata Kube, a zatim se lično angažovao u pokretima za oslobođenje od diktatorskih režima putem gerilske borbe, najprije u Kongu, za vrijeme vladavine Moiza Čombea, a potom u Boliviji.

U Boliviji, spregom Američke obaveštajne agencije i bolivijske vojske, Če je najprije uhvaćen, a odmah sjutradan ubijen, 9. oktobra 1967. godine.

Njegov lik, kao borca za oslobođenje i žrtve imperijalizma, i danas, nekoliko decenija poslije njegove smrti, predstavlja jedan od glavnih simbola i ikona društvene i političke revolucije širom svijeta.

Časopis "Tajm" proglasio je Čea jednim od 20 najvećih svjetskih ikona i heroja u okviru 100 najuticajnijih ljudi svijeta 20. vijeka.

Čuveni portret Če Gevare, koju je Akademija umjetnosti u Merilendu proglasila najpoznatijom fotografijom na svijetu i simbolom 20. vijeka", napravio je Alberto "Korda" Dijas.

Horhe Luis Borhes, jedan od najslavnijih pisaca 20. vijeka, najpoznatiji je po kratkim pričama. Međutim, on je pisao pjesme, eseje, književne kritike, uređivao je brojne antologije i prevodio ih sa engleskog, francuskog i njemačkog na španski jezik.

Na njegov rad u kasnijem dobu veoma je uticalo sljepilo koje ga je tada zadesilo.

Na Borhesa, rođenog 1899. godine u Buenos Ajresu, pošto je živio kroz veći dio 20. vijeka, najviše je uticao modernistički stil pisanja, a posebno simbolizam.

Mnoge se od njegovih napoznatijih priča bave prirodom vremena, beskrajem, ogledalima, lavirintima, stvarnošću, identitetom.

Naglasak velikog broja njegovih priča je na fantastičnoj radnji. Borhes je miješao stvarne činjenice s fikcijom. Borhes je dobio više međunarodnih priznanja za svoj rad.

Bonus video: