Tramp: Kina hakovala mejlove Hilari Klinton

Kina je više puta odbacivala sve optužbe za učešće u sajber napadima u inostranstvu
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2018. 09:49h

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je na Tviteru da je Kina hakovala mejlove Hilari Klinton, ali nije naveo nikakve dokaze ili dodatne informacije koje bi podržale njegovu tvrdnju, prenosi Rojters.

"Mejlove Hilari Klinton, od kojih su mnogi sadržavali povjerljive informacije, hakovala je Kina. Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo pravosuđa (DOJ) bi trebalo da preduzmu sljedeći korak ili će, nakon svih grešaka koje su učinili (Komi, Mekejb, Pejdž, Or, FISA, "prljavi dosije" itd), njihov kredibilitet zauvijek nestati", navodi se u Trampovom tvitu.

Govoreći u Pekingu, portparolka Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Luning rekla je da takve optužbe nisu ništa novo, prenosi Fena.

"Ovo nije prvi put da smo čuli slične tvrdnje", izjavila je Hua na dnevnom informativnom brifingu.

"Kina je važan zagovornik sajber bezbjednosti. Čvrsto se borimo protiv bilo kakvih oblika internet napada i krađe povjerljivih informacija", dodala je ona.

Zvaničnici obavještajnih službi SAD-a rekli su da je Rusija hakovala mailove demokratskih zvaničnika kako bi uticali na predsjedničke izbore 2016. godine.

Američki savezni sud u julu je podigao optužnicu protiv 12 ruskih obavještajnih službenika zbog optužbi za hakovanje kompjuterskih mreža Hilari Klinton i demokratske stranke.

Advokat Robert Muler istražuje ulogu Rusije na izborima 2016. godine i da li je kampanja republikanskog kandidata Trampa sarađivala sa Moskvom. Rusija negira miješanje u američke predsjedničke izbore, dok Tramp negira bilo kakav dogovor sa Moskvom.

Tramp je i u aprilu 2017. godine optužio Kinu za hakovanje mejlova demokratskih zvaničnika, ali nije dostavio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju.

Kina je više puta odbacivala sve optužbe za učešće u sajber napadima u inostranstvu.

Bonus video: