AP: Irak "ide ka provaliji", moguća podjela na sunitske, šiitske i kurdske zone

Oglašavajući svoju pobjedu na sva zvona, militantni ekstremisti, bliski Al Kaidi, najavili su uvođenje šerijatskog zakona u Mosulu
7 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2014. 10:02h

Iračka, dominantno šiitska vlada premijera Nurija al-Malikija i danas je paralizovana i nesposobna da pruži adekvatan odgovor izazovu koji su pred nju bacili islamski ekstremisti, okupiravši za samo nedjelju dana velika prostranstva Iraka koja su naseljena sunitima.

U ruke organizacije Islamska država Iraka i Levanta koja zagovara stvaranje islamističke države na teritorijama nekoliko sadašnjih zemalja pali su veliki gradovi Mosul, Tikrit, ali i policijske i vojne baze, pošto je iračke snage bezbjednosti zahvatilo rasulo.

Kako ocjenjuje Asošiejted pres (AP), nova realnost na terenu donosi najveću prijetnju stabilnosti Iraka, otkako su se američke trupe 2011. godine povukle iz te zemlje, i gura zemlju ka provaliji u kojoj će biti podijeljena na sunitske, šiitske i kurdske zone.

Premijeru Al-Malikiju nanijet je težak udarac. Takozvana Islamska država Iraka i Levanta je juče saopštila da kreće na Bagdad, udružena sa pristalicama svgrnutog i ubijenog iračkog lidera Sadama Huseina, kao i sa drugim nezadovoljnim sunitima.

Građani se pridružuju iračkoj vojsci za borbu sa pobunjenicima (foto: Reuters)

Oglašavajući svoju pobjedu na sva zvona, militantni ekstremisti, bliski Al Kaidi, najavili su uvođenje šerijatskog zakona u Mosulu, drugom najvećem gradu Iraka, i na drugim zaposjednutim teritorijama.

Iz jedne velike iračke vazduhopolovne baze na sunitskoj teritoriji sjeverno od Bagdada odletjela su tri aviona puna Amerikanaca, koji su evakuisani, rekli su zvaničnici SAD.

Njemačka je zatražila od svojih građana da smjesta napuste djelove Iraka, uključujući Bagdad.

Irački premijer Al-Maliki pokušao je juče da ubijedi parlament da proglasi vanredno stanje, ali - nije bilo kvoruma. Vanredno stanje bi njemu i njegovoj šiitskoj vladi pružilo veća ovlašćenja.

Pripadnici Kurdskih snaga (foto: Reuters)

U Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina, pripadnici Islamske države Iraka i Levanta istakli su postere sa likom pokojnog diktatora, kao i njegovog zamenika Izata Ibrahima al-Durija, koji je 2003. godine pobjegao pred američkom invazijom i nikada nije uhvaćen.

Glavne snage u Tikritu sada su pripadnici Al-Durijeve organizacije Armija Nakšabandi, kao i bivši članovi Sadamove Baas partije, rekao je jedan stanovnik ovog grada.

Prema njegovim riječima, oko 300 iračkih vojnika predalo se kraj sjedišta regionalnog guvernera. Informaciju o umiješanosti Al-Durijevih pristalica, bivših članova Baas partije i vojnih komandanata iz doba Sadama Huseina potvrđuju i irački obaveštajci, kao i jedan poslanik parlamenta.

Ovakav razvoj situacije mogao bi dovesti do pretvaranja sadašnje kampanje ekstremista za stvaranje islamističke enklave u širi sunitski ustanak i do podjele zemlje po etničkim i verskim linijama.

Procjenjuje se da će se ekstremisti suočiti u Bagdadu sa daleko snažnijim otporom nego na drugim mjestima, i da taj otpor neće samo doći od vladinih trupa već i od šiitskih milicija.

AP ukazuje da će glavni grad Bagdad sa svojom velikom šiitskom populacijom biti mnogo teži zalogaj nego teritorije koje su pale u ruke ekstremista.

Oni za sada drže u rukama sunitske teritorije i bivša uporišta sunitskih pobunjenika, gdje je narod već otuđen od Al-Malikijeve vlade, optužujući je za dikriminaciju i maltretiranje.

Procjenjuje se da će se ekstremisti suočiti u Bagdadu sa daleko snažnijim otporom nego na drugim mjestima, i da taj otpor neće samo doći od vladinih trupa već i od šiitskih milicija.

U Bagdadu je bezbjednost podignuta na viši nivo, a stotine mladića stoje u redu ispred regrutnog centra nakon što su vlasti juče zatražile od Iračana da pomognu u borbi sa pobunjenicima.

Borci Islamske države Iraka i Levanta dočepale su se dva vojna skladišta sa 400.000 komada raznog oružja, a četvrtina tog arsenala već je poslata u Siriju, kažu irački obavještajci.

Galerija

Bonus video: