Šest hiljada policajaca u potrazi za vlasnikom potonulog trajekta

Vlasti su podigle vrijednost nagrade za informaciju o tome gdje se milijarder skriva na pola miliona dolara
0 komentar(a)
Južna Koreja, trajekt, Foto: Beta/AP
Južna Koreja, trajekt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.06.2014. 08:37h

Skoro 6.000 hiljada pripadnika južnokorejske policije izvelo je danas raciju u sjedištu jedne vjerske komune u gradu Anseongu u potrazi za odbjeglim milijarderom, povezanim sa potonućem trajekta u kome su poginule 292 osobe.

Racija u crkvi je rezultat pritiska javnosti na vlasti koja već tri sedmice ne može da pronađe Jo Bjung-una (74), optuženog za pronevjeru novca, nemar i utaju poreza u kompaniji koja je vlasnik potonulog trajekta, na kome su u aprilu uglavnom stradali srednjoškolci.

Vlasti su podigle vrijednost nagrade za informaciju o tome gdje se milijarder skriva na pola miliona dolara.

Predsjednica Južne Koreje Park Gjen-hje prethodno je zatražila od policije i tužilaštva da učine mnogo više kako bi Jo bio izveden pred lice pravde.

Policija je uhapsila tri člana vjerske komune, čija crkva se nalazi u vlasništvu bogataša, pod optužbom da su pomogli osumnjičenom da pobjegne.

Vlasti najviše zanima da li su pronevjere novca u kompaniji dovele do toga da na trajetku ne budu ispoštovane bezbjednosni standardi i procedure.

Za pomorsku katastrofu je počelo juče i suđenje 15-orici članova posade, a sa najtežim optužbama za "ubistvo iz namernog nemara" suočeni su kapetan broda Li Džon-seok (69) i još tri osobe.

Bonus video: