Reven Rivlin novi predsjednik Izraela

Rivlin je poznat kao protivnik formiranja palestinske države, što bi ga moglo dovesti u spor s međunarodnom zajednicom, čak i s premijerom Netanjahuom
0 komentar(a)
Reven Rivlin, Foto: Reuters
Reven Rivlin, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2014. 13:59h

Izraelski parlament danas je za novog predsjednika te države izabrao Revena Rivlina, dugogodišnjeg političara iz tvrdokorne partije Likud, koji je smatran favoritom u trci za novog šefa države.

Rivlin je dobio 63 od 120 mogućih glasova poslanika u izraelskom parlamentu, pobijedivši jednog od protivkandidata, dugogodišnjeg poslanika Meira Šitrita, koji je dobio 53 glasa.

Ostali predsjednički kandidati bili su bivša sutkinja Vrhovnog suda Dalija Dorner, bivša predsjednica Kneseta Dalija Itzik i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju Dan Šehtman.

Rivlin je poznat kao protivnik formiranja palestinske države, što bi ga moglo dovesti u spor s međunarodnom zajednicom, čak i s premijerom Benjaminom Netanjahuom, ocijenio je uoči današnjeg izbora Asošiejted pres (AP).

Predsjedničku funkciju, koja je uglavnom ceremonijalna, obično obavlja poštovani stariji državnik od koga se očekuje da se izdigne iznad politike i služi kao moralni vodič za državu.

Pred održavanje današnjih izbora AP je ocijenio kako će, ko god da bude izabran za novog predsjednika, biti u senci dosadašnjeg predsjedika Šimona Peresa, kome je 90 godina i čija politička karijera traje decenijama, a koji je bio priznati pobornik mira s Palestincima.

Mjesto predsjednika u Izraelu je protokolarna funkcija, ali je Peres, bivši premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir, uticao da ona dobije na težini i važnosti u međunarodnoj zajednici.

Peres je postao predsjednik poslije smijenjenog Mošea Kacea, koji je bio primoran da napusti funkciju 2007. godine zbog seksualnih afera zbog kojih je kasnije osuđen za silovanje.

Novoizabrani predsjednik zakletvu će položiti 24. jula.

Bonus video: