Kina: Odbijena kaucija poznatom advokatu zbog Tjenanmena

Policija je pritvorila advokata početkom maja nakon što je prisustvovao manjem skupu u jednom stanu u Pekingu
0 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.06.2014. 07:39h

Kineska policija odbila je kauciju za puštanje na slobodu poznatog advokata Pu Žičianga, uhapšenog u Pekingu prošlog mjeseca uoči politički osjetljive 25. godišnjice od vojne intervencije protiv demonstranata na trgu Tjenanmen.

Policija je pritvorila advokata početkom maja nakon što je prisustvovao manjem skupu u jednom stanu u Pekingu, gdje je došao kako bi diskutovao o vojnoj represiji nad demonstrantima okupljenim na Tjenanmenu 1989. godine.

Puov advokat, Žang Siži u utorak je rekao da će policija vjerovatno podnijeti krivičnu prijavu protiv njegovog klijenata. On, međutim, nije naveo nikakve dodatne detalje u vezi s tim.

Pu je bio među desetinama aktivista pritvorenih ili zadržanih u kućnom pritvoru širom zemlje, što je bio dio napora kineskih vlasti da spriječe komemoraciju povodom godišnjice.

Nekoliko drugih ljudi koji su takođe prisustvovali skupu u Pekingu na kom je bio Pu takođe su bili pritvoreni, ali su pušteni prošle sedmice nakon što je 4. juna prošla godišnjica, naveli su aktivisti.

Bonus video: