Savjeti Klintonu pred posjetu Vijetnamu: "Ne pominji izvinjenje i odštetu"

Klinton je upozoravan i da će grupe veterana rata u Vijetnamu pažljivo pratiti njegovu posjetu ovoj zemlji
4 komentar(a)
Bil Klinton, Foto: Reuters
Bil Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2014. 09:31h

Dok se nekadašnji američki predsjednik Bil Klinton pripremao za posjetu Vijetnamu, njegovi savjetnici bili su zabrinuti povodom reakcije veterana i povodom toga što Klinton nije učestvovao ratu u Vijetnamu, pokazuju dokumenta iz tog perioda.

Klinton je posjetio Vijetnam u novembru 2000. godine, pri kraju svog predsjedničkog mandata, što je bila prva posjeta predsjednika SAD toj zemlji, 25 godina od završetka rata u Vijetnamu.

On je posjetio Vijetnam u namjeri da dovede do promjene odnosa SAD i Vijetnama nakon rata koji je završen povlačenjem američkih trupa.

Dokumenti Bijele kuće iz tog perioda, koje je u petak objavio Nacionalni arhiv, obuhvataju nacrt memoranduma savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Samuela Bergera, i pomoćnice predsjednika, Stefani Strit, koji su sugerisali Klintonu kako da se suoči sa pitanjima o tome zašto nije regrutovan za rat u Vijetnamu.

Savjetnici su Klintonu preporučivali da odgovori tako što će reći da su ljudi dobre volje u to vrijeme imali različite poglede na rat i donosili različite odluke.

Oni su mu takođe savjetovali da istakne da se njegova posjeta Vijetnamu ne tiče lično njega, već interesa SAD kao zemlje.

Pored toga, Klinton je upozoravan i da će grupe veterana rata u Vijetnamu pažljivo pratiti njegovu posjetu ovoj zemlji.

"Bilo kakvo pominjanje izvinjenja oni koji su učestovali u ratu shvatiće kao izdaju", navodi se u nacrtu memoranduma.

Dodaje se da će "Bilo kakvo pominjanje odštete iskoristiti vijetnamska vlada" i da će potom "njihovi zahtjevi biti beskrajni".

Bil Klinton posjetio je Vijetnam zajedno sa svojom suprugom Hilari Klinton, koja je deset godina kasnije postala državna sekretarka u administraciji američkog predsjednika Baraka Obame.

Bonus video: